De gemeente Meppel wil de verouderde bedrijventerreinen Oude Vaart en Steenwijkerstraatweg omvormen tot gemengd stedelijk gebied. In deze zone komen functies als lichte bedrijvigheid, wonen, recreatie en groen. Om tijdens de ontwikkeling het ruimtegebruik en de leefbaarheid in balans te houden, is de zone aangewezen als ontwikkelingsgebied. Dat geeft de gemeente extra bewegingsruimte bij de sanering van de bedrijven, de toevoeging van nieuwe functies en de stapsgewijze (verkeers-)ontwikkeling.
Situatie
Twee verouderde bedrijventerreinen in Meppel ontwikkelen in de loop van de komende jaren tot gemengd stedelijk gebied. Naast bedrijven en woningen komen er ook andere functies. Zo kunnen bewoners er recreëren en komt er voldoende groen. Ook moet de wegenstructuur worden aangepast. De woningbouwlocatie Nieuwveense Landen moet namelijk goed met de binnenstad verbonden zijn.
Bij de huidige wetgeving zou de geluidbelasting van de bedrijven de ontwikkeling van het gebied dwarsbomen. Ook de aanpassing van de verkeersstructuur in de overgangsfase zou de geluidnormen overschrijden. Door te kiezen voor een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte is meer mogelijk tijdens de ontwikkelingsfase. Er staan kwalitatieve kaders in voor de gehele fysieke leefomgeving, naast onderdelen van verordeningen, gebiedsgerichte milieuvoorschriften en beleidsregels. Duurzaamheid is steeds het sturende element, dat ook centraal staat in de structuurvisie van de gemeente.
Stand van zaken
Het ontwerpbestemmingsplan ligt ter vaststelling bij de raad.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
Het flexibele plan maakt een mix van functies in het gebied mogelijk. Ook het experiment met het verschuiven van kostenverhaal draagt bij aan de flexibele, niet vastomlijnde ontwikkeling. En doordat de zone is aangewezen als ontwikkelingsgebied, kan de beschikbare milieuruimte optimaal worden gebruikt. Men kan bijvoorbeeld al beginnen met de ontwikkeling van het gebied voordat alle bedrijven vertrokken zijn. Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte zorgt ook voor flexibiliteit bij nieuwe initiatieven van belanghebbenden. Tot slot geeft het plan alle ruimte voor de duurzaamheidsambities van de gemeente.
Het plan is innovatief, wat bijvoorbeeld blijkt uit het opgenomen mengpaneel. Daarmee krijgen initiatiefnemers een extra impuls om duurzaam te ontwikkelen. Het mengpaneel bevat thema’s als energie, ruimte, duurzame werkgelegenheid, natuur, groen en water. Betrokkenen kunnen daar zelf mee ‘schuiven’ om te onderzoeken welke invulling het beste past bij hun initiatief. Door te sturen op kwaliteit en doelen in plaats van op regels, ontstaan kwalitatief goede plannen en komt er ruimte voor ontwikkeling
Ervaringen en resultaten
De ontwikkeling van Noordpoort leeft. In 2019 is de Noordpoort Manifestatie georganiseerd en ging het digitaal platform CitizenLab Noordpoort live. Via dit platform kunnen betrokkenen reageren op vragen over het gebied. Ze kunnen er ook hun ideeën indienen. Een kleine 200 belangstellenden hebben zich aangemeld op het platform. Ze lanceerden tien ideeën, waarop volop is gestemd. Ook leverden diverse prikkelende vragen op Facebook veel reacties op.
Inmiddels ligt het ontwerpbestemmingsplan ter vaststelling bij de Raad. De volgende stap is nu het vaststellen van het bestemmingsplan.
Zie ook
Een ander project in Meppel dat gebruik maakt van de Crisis- en herstelwet:
Meppel - Noordpoort in beeld
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Meppel
- Status
-
3-ontwerp
- Artikel Chw
- artikel 7c, artikel 2
- Tranche
- Tranche 9, Tranche 12
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing