Ga naar de inhoud
Aan de slag met de Omgevingswet
Sitepad
Home  Start Chw  Projecten  Eindhoven - Garantiewoningen
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Eindhoven schrapt dubbele toetsing garantiewoningen


Vooruitlopend op de Omgevingswet

Het experiment waarmee de preventieve toetsing van bouwaanvragen niet uitgevoerd hoeft te worden loopt vooruit op de Wet kwaliteitsborging die gelijktijdig met de Omgevingswet in werking zal treden. De Wet wordt via het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) nader ingevuld en uitgewerkt.


Garantiewoningen dubbel keuren? De gemeente Eindhoven experimenteert met een vereenvoudigde aanpak. Zij hoeft daardoor de woning niet meer vooraf te toetsen aan het Bouwbesluit 2012. De aannemer of bouwer staat garant voor de kwaliteit met het keurmerk van de Stichting Garantiewoning.

Situatie

Bij iedere aanvraag voor een omgevingsvergunning moeten gemeenten testen of het bouwwerk voldoet aan het Bouwbesluit 2012. Dat staat in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Daarnaast is er het keurmerk van de Stichting Garantiewoning. Daarmee garandeert de bouwer of aannemer de kwaliteit van de te bouwen of verbouwen woning. Een dubbele toetsing dus. De gemeente Eindhoven onderzoekt nu of dat ook anders kan en schrapt de preventieve toetsing. Dit experiment voorkomt dubbel werk. Ook zijn bouwers flexibeler als ze tussentijds iets in het bouwplan willen veranderen. Tot slot zorgt de vereenvoudiging van de toetsingsprocedure voor lagere kosten (minder leges voor vergunningen) voor de opdrachtgever.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

Het experiment waarmee de gemeente geen preventieve toetsing van bouwaanvragen uitvoert, loopt vooruit op de Wet kwaliteitsborging. Die wet treedt samen met de Omgevingswet op 1 januari 2022 in werking. Hij wordt via het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) nader ingevuld en uitgewerkt. Dit experiment zorgt ervoor dat gemeenten kunnen oefenen met de eenvoudigere toetsingsprocedure. Zo kunnen ze nieuwe regelgeving in de bouw alvast op kleine schaal in praktijk brengen, en kennis en ervaring opdoen.

Ervaringen en resultaten

Het experiment is in Eindhoven toegepast bij 33 bouwaanvragen voor in totaal 77 woningen. Ondanks de flink lagere kosten aan leges voor vergunningen, lijken de bouwers en aannemers nog niet erg geïnteresseerd in het experiment. De gemeente kijkt de ontwikkelingen nog even aan; het experiment loopt in ieder geval door tot 1 januari 2021.

Thema

Circulaire economie
Energietransitie: verduurzamen woningbouw
Energietransitie: wind- en zonneparken
Geluid
Gezondheid
Klimaatadaptatie
Landbouw
Landschappelijke / stedenbouwkundige waarden
Mobiliteit
Natuur
Participatie
Veiligheid
Water
Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Eindhoven
Status
9-in werking
Toelichting

Het experiment is toegepast bij 33 bouwaanvragen voor in totaal 77 woningen.

Artikel Chw
artikel 6i
Tranche
Tranche 8

Kenmerken

Jurisprudentie
Mer
Innovatie

Toegepaste instrumenten


Deel deze informatie

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Ow
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg