Ga naar de inhoud
Aan de slag met de Omgevingswet
Sitepad
Home  Start Chw  Projecten  Eindhoven - Brainport Park
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Eindhoven: bestemmingsplan voor Brainport Park


Vooruitlopend op de Omgevingswet

Het nog op te stellen bestemmingsplan met verbrede reikwijdte zal regels bevatten die het mogelijk maken om alle ruimtelijke en niet-ruimtelijke ambities in het gebied te verwezenlijken.


De hightech industrie in Eindhoven bloeit, blijkt uit de ontwikkelingen op het Brainport Park en de Brainport Campus. Dat betekent dat de toekomst gericht is op veel bedrijvigheid van ondernemers en studenten. Maar tegelijkertijd kiest Eindhoven voor duurzaamheid. Om alle ambities te verenigen in 1 bestemmingsplan, zou de Crisis- en herstelwet uitkomst kunnen bieden.

Situatie

Het Brainport Park moet een plek worden waar hightech toeleveranciers samenkomen, samenwerken, technische voorzieningen delen en flexibel gebruikmaken van elkaars bedrijfsruimten. Op de Brainport Campus groeit het hightech potentieel van de toekomst. Tegelijkertijd streeft Eindhoven naar een gebied waar ecologische en landschappelijke kwaliteiten tot hun recht komen. Een gebied waar de omgevingskwaliteit goed is, dankzij duurzame vormen van mobiliteit en energie. En dankzij gezamenlijke systemen voor waterbeheer, opslag van gevaarlijke stoffen en afvalmanagement. Het campusgebied moet uiteindelijk werkgelegenheid bieden aan ongeveer 1.500 tot 3.000 mensen. Alle ambities kunnen tot hun recht komen in een nog op te stellen bestemmingsplan met verbrede reikwijdte.

Stand van zaken

Voor het eerste cluster van Brainport Park is een gewoon bestemmingsplan opgesteld. Voor het volgende cluster zal mogelijk een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte worden opgesteld.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

Op dit moment is er nog geen gebruikgemaakt van de Crisis- en herstelwet (Chw), maar er zijn wel ideeën in die richting. Voor het eerste cluster van Brainport Park is een gewoon bestemmingsplan opgesteld. Voor het volgende cluster wordt dat mogelijk een bestemmingsplan volgens de Chw, een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. In zo’n plan kunnen alle ruimtelijke en niet-ruimtelijke ambities voor en met het gebied een plek krijgen.

Ervaringen en resultaten

De ideeën voor het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte zijn nog in een vroeg stadium. Een volgende stap is het opstellen van een (voor)ontwerp. Aspecten als klimaatadaptatie, mobiliteit, water, veiligheid, gezondheid, landschappelijke en stedenbouwkundige waarden en natuur komen daarin zeker aan bod.

Thema

Circulaire economie
Energietransitie: verduurzamen woningbouw
Energietransitie: wind- en zonneparken
Geluid
Gezondheid
Klimaatadaptatie
Landbouw
Landschappelijke / stedenbouwkundige waarden
Mobiliteit
Natuur
Participatie
Veiligheid
Water
Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Eindhoven
Status
1-voorbereiding
Artikel Chw
artikel 7c
Tranche
Tranche 10

Kenmerken

Jurisprudentie
Mer
Innovatie

Toegepaste instrumenten


Deel deze informatie

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Ow
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg