In de woonwijk Meilust in Bergen op Zoom stonden geen grote ontwikkelingen op stapel. Ideaal om er te oefenen met een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte, dacht de gemeente. Uiteindelijk koos ze toch voor de langere termijn: de inrichting van een omgevingsplan.
Situatie
Meilust is een bestaande woonwijk, met een sportpark en een bedrijventerrein. In de wijk zijn geen grote ontwikkelingen voorzien. Daarom wilde de gemeente hier, vooruitlopend op de Omgevingswet, oefenen met de voorloper van het omgevingsplan: het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. In dit plan zouden regels staan over de gehele fysieke leefomgeving, klimaatadaptatie en energietransitie. Dankzij het traject konden de betrokken partijen ook ervaring opdoen met het uniformeren en bundelen van regelgeving voor de fysieke leefomgeving. Door initiatieven van burgers en bedrijven te stimuleren, zouden nieuwe investeringen in het gebied volgen.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
De gemeente heeft ervoor gekozen om toch geen bestemmingsplan met verbrede reikwijdte op te stellen. Ze wil eerst richtinggevende keuzes maken over de inrichting van een omgevingsplan.
Ervaringen en resultaten
Uiteindelijk is er geen bestemmingsplan opgesteld. Het project wordt aangehouden. Maar de verkenningen zijn niet voor niets geweest. Ze leveren waardevolle input op voor het plan van aanpak voor een gebiedsdekkend omgevingsplan.
Zie ook
Een ander project in Bergen op Zoom dat gebruik maakt van de Crisis- en herstelwet:
Bergen op Zoom - Meilust in beeld
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Bergen op Zoom
- Status
-
1-voorbereiding
- Toelichting
-
Er is geen bestemmingsplan. Het project wordt aangehouden.
- Artikel Chw
- artikel 7c
- Tranche
- Tranche 17
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing