Ga naar de inhoud
Aan de slag met de Omgevingswet
Sitepad
Home  Start Chw  Projecten  Bergen op Zoom - Vergunningen loskoppelen
Sla navigatie over (Menu)
Menu
  • Home 
  • Start Chw
Terug naar navigatie (Menu)

Bergen op Zoom: vergunningen loskoppelen


Vooruitlopend op de Omgevingswet

In de Omgevingswet is er bij de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een bouwactiviteit en een milieuactiviteit geen verplichte koppeling tussen beide activiteiten.


De gemeente Bergen op Zoom experimenteert met het loslaten van de verplichte samenhang tussen bouw- en milieuvergunningen. Dat levert flexibiliteit en tijdwinst op voor de aanvrager van een omgevingsvergunning. Maar er zitten ook risico’s aan het loskoppelen. Een zorgvuldig voortraject is daarom vereist.

Situatie

Wie een omgevingsvergunning aanvraagt voor bouwen en een milieuactiviteit, krijgt vaak te maken met een langdurig traject. Dat komt doordat de bouw- en de milieuvergunning in zo’n traject aan elkaar gekoppeld zijn volgens de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Gevolg is dat de aanvrager pas met bouwen kan beginnen als hij beide vergunningen binnen heeft. De gemeente Bergen op Zoom wil uitzoeken of dit ook anders kan. Vooruitlopend op de Omgevingswet loopt daarom nu een experiment. Daarin worden de 2 soorten vergunningen los van elkaar behandeld. Dat komt de snelheid van de procedure ten goede. Momenteel loopt het experiment.

Stand van zaken

Bij 4 vergunningaanvragen is gebruikgemaakt van de ontkoppeling tussen de aanvraag voor een bouwactiviteit en de aanvraag voor een milieuactiviteit.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

In de Omgevingswet is géén verplichte koppeling tussen de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een bouwactiviteit en die voor een milieuactiviteit. Dankzij artikel 7p van het Besluit uitvoering (Bu) Crisis- en herstelwet (Chw) is het mogelijk om hier alvast mee te experimenteren. Inwoners en bedrijven kunnen hierdoor de vergunningaanvragen voor bouw- en milieuactiviteiten los van elkaar indienen.

Ervaringen en resultaten

Bij 4 vergunningaanvragen is inmiddels gebruikgemaakt van de ontkoppeling tussen de aanvraag voor een bouwactiviteit en de aanvraag voor een milieuactiviteit. Het loskoppelen van de 2 vergunningstrajecten levert qua snelheid zeker voordelen op. Maar er zitten ook risico’s aan. De aanvrager loopt namelijk kans dat hij zijn bouwwerk (drastisch) moet aanpassen als de milieuwetgeving dat vereist. Oplossing voor dit risico is dat er goede afstemming tussen bouwen en milieu plaatsvindt. Zowel in het voortraject als achteraf, bij toezicht. De aanvrager heeft daar zelf het meeste baat bij, maar het is voor hem wel een tijdrovende klus. Toch zijn bedrijven tot nu toe tevreden over het experiment. Ze kunnen vaart maken bij het bouwen. De gemeente waarschuwt wel voor onzorgvuldigheid en raadt aan goed af te stemmen tussen bouwen en milieu. Door de 2 aspecten samen te laten oplopen, voorkomen aanvragers dat ze hun eerder vergunde bouwwerk moeten aanpassen. Afstemming in het voortraject is dus een must.

Thema

Circulaire economie
Energietransitie: verduurzamen woningbouw
Energietransitie: wind- en zonneparken
Geluid
Gezondheid
Klimaatadaptatie
Landbouw
Landschappelijke / stedenbouwkundige waarden
Mobiliteit
Natuur
Participatie
Veiligheid
Water
Woningbouw

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Bergen op Zoom
Status
9-in werking
Artikel Chw
artikel 7p
Tranche
Tranche 11

Kenmerken

Jurisprudentie
Mer
Innovatie

Toegepaste instrumenten


Deel deze informatie

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Ow
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg