Op de ontwikkellocatie bedrijventerrein Zevenhont Oost in Zwartewaterland gelden nieuwe regels voor duurzaamheid, landschap en klimaatadaptatie. De gemeente onderzoekt of deze regels voor de hele gemeente kunnen gaan gelden. Zo werkt ze toe naar een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor het gehele grondgebied.
Situatie
Regels van een experiment in een bepaald gedeelte van een gemeente, kunnen worden doorgetrokken naar de hele gemeente. Dat staat in artikel 7g van het Besluit uitvoering van de Crisis- en herstelwet (Chw). Hiermee is men in Zwartewaterland aan de slag gegaan. Daarom wil de gemeente de regels uit de plannen van bedrijventerrein Zevenhont Oost gebruiken voor het hele grondgebied van de gemeente Zwartewaterland.
Aanwijzing als ontwikkelingsgebied
De gemeente wil het succesvolle bedrijventerrein Zevenhont Oost uitbreiden, en heeft het daarom aangewezen als ontwikkelingsgebied. Nieuwe activiteiten moeten duurzaam zijn en rekening houden met veranderingen in het klimaat. Ook moeten bouwwerken goed passen in het landschap. Binnen de regels is er veel vrijheid, want de gemeente kan niet alle ontwikkelingen voorzien.
Stand van zaken
Vanwege het succes bij het bedrijventerrein en de inwerkingtreding van de Omgevingswet in 2022, wil de gemeente stap voor stap toewerken naar 1 bestemmingsplan voor het hele grondgebied. Daarin wil ze regels over duurzaamheid, landschappelijke inpassing en klimaatadaptatie opnemen, afgestemd op de regels voor bedrijventerrein Zevenhont Oost.
De gemeente Zwartewaterland hecht veel waarde aan een leefbare omgeving. Daarom is er in de plannen aandacht voor duurzaamheid. De gemeente zet bijvoorbeeld in op schone energie, zoals zonne- en windenergie. Ook is er aandacht voor klimaatadaptatie. Dit betekent dat er in de plannen rekening wordt gehouden met extreem weer, zoals hittegolven en zware regen. Tot slot moet nieuwbouw in de gemeente afgestemd zijn op het landschap.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
De Crisis- en herstelwet maakt het mogelijk om een bestemmingsplan op te stellen voor het hele grondgebied van de gemeente Zwartewaterland. In dit plan komen ook zaken als duurzaamheid en klimaat. Dankzij de Chw kan de gemeente van de huidige regelgeving afwijken. Een experiment volgens artikel 7g van de Bu Chw maakt het bovendien mogelijk om in een later stadium pas concretere plannen op te stellen. Volgens artikel 7g mogen eventuele plannen nu namelijk nog vaag zijn. En omdat de gemeente nu nog niet precies weet wat ze wil doen met haar hele grondgebied, komt dat goed van pas.
Ervaringen en resultaten
De gemeente wil graag dat de regels die gelden voor Zevenhont Oost, ook gaan gelden voor de rest van de gemeente. Het kost natuurlijk tijd om deze regels goed af te stemmen. Daarom is het project wat uitgelopen.
In december 2020 bereidde de gemeente de milieueffectrapportage (mer) voor. Ze onderzocht wat de gevolgen van de uitbreiding zijn voor het milieu. Ook bereidt de gemeente het ontwerp-bestemmingsplan voor. Daarin staat hoe het nieuwe stuk van Zevenhont Oost eruit gaat zien.
Doel is om de aankomende tijd dit ontwerp-bestemmingsplan te publiceren. Er moet een gebiedsdekkend plan komen, dat een combinatie wordt van een thematisch en geografisch gerichte werkwijze.
Zie ook
Een ander project in Zwartewaterland dat gebruikmaakt van de Crisis- en herstelwet:
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Zwartewaterland
- Status
-
2-voorontwerp
- Artikel Chw
- artikel 7g
- Tranche
- Ministeriele regeling 1
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing