Om volledig invulling te kunnen geven aan de Visie Landelijk Gebied Zutphen uit 2015, heeft Zutphen een plan nodig dat méér omvat dan alleen regels over ruimtelijke ordening. Er moet bijvoorbeeld ook ruimte zijn voor duurzaamheid en gezondheid. Het experiment bestemmingsplan met verbrede reikwijdte uit de Crisis- en herstelwet (Chw) biedt daarvoor mogelijkheden. Zutphen is in 2016 gestart met een pilot.
Situatie
In het landelijk gebied van Zutphen zijn ongeveer 100 bedrijven gevestigd. Het gaat om agrarische bedrijven, maar ook om bedrijven die zich richten op dienstverlening en toerisme.
Door de crisis is veel vastgoed verloederd. Met het toekomstige plan wil de gemeente het landelijk gebied economisch en maatschappelijk weer laten floreren. En dat op een vernieuwende en duurzame manier. Ze wil leegstand van vastgoed en bedrijven zoveel mogelijk beperken door andere gebruiksmogelijkheden toe te laten.
Dat lukt het beste met een breed, kaderstellend plan. Ook wil de gemeente Zutphen duurzame landbouw en andere duurzame initiatieven binnen de intensieve agrarische bedrijven stimuleren. Dat past ook bij het Plussen Systeem van de provincie Gelderland. Dit systeem stelt eisen aan grotere veehouderijen op het gebied van milieu, duurzaamheid en dierenwelzijn. Deze eisen worden ook onderdeel van het gemeentebeleid.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
Een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte is voor de gemeente Zutphen de beste manier om de economische, maatschappelijke en duurzaamheidswensen voor het landelijk gebied vorm te geven. Het is ook innovatief, omdat er nu geen vaste bouwblokken meer zijn voor agrarische bedrijven, maar alleen een aanduiding voor het agrarische erf. Dat maakt flexibiliteit mogelijk, binnen het bestaande ‘gebieds-DNA’. Dankzij dit flexibele bestemmingsplan kan Zutphen ook onderwerpen als natuur, landschap, cultuurhistorie en welstand beter op elkaar afstemmen.
Ervaringen en resultaten
Op dit moment stelt Zutphen een concept-ontwerp-omgevingsplan op. De pilot heeft al veel inzichten opgeleverd.
Positief punt is dat de integrale afstemming van onderwerpen vraagt om meer interne samenwerking. En ook extern is er meer contact. Gesprekken met inwoners, ondernemers en gebruikers leveren nieuwe kennis op en worden enorm gewaardeerd. Het gevoel van samen werken aan het beleid groeit, intern én extern. Men leert zich openstellen en het gesprek aangaan, ook buiten de eigen vakinhoud om.
Met de huidige ontwikkelsnelheid van de pilot, verwacht de gemeente Zutphen in het voorjaar van 2021 het ontwerp-omgevingsplan in procedure te kunnen brengen.
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Zutphen
- Status
-
2-voorontwerp
- Artikel Chw
- artikel 7c
- Tranche
- Tranche 14
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing