De gemeente Zeist wil 1.250 goedkope en middeldure huurwoningen bouwen. Een deel van deze woningen bouwt de gemeente op een voormalig bedrijventerrein aan de Geiserlaan. Hiervoor heeft de gemeente een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte gemaakt. Zo'n plan loopt vooruit op het omgevingsplan uit de Omgevingswet.
Bestemmingsplan met verbrede reikwijdte
In het plan staan onder meer regels voor duurzaam en ecologisch bouwen. Zo wil de gemeente Zeist in 2030 volledig klimaatneutraal zijn. Daarom moeten de nieuwe woningen aan de Geiserlaan evenveel energie opwekken als ze verbruiken.
- Zonnepanelen en groene daken zijn toegestaan binnen bepaalde voorwaarden. Het plan geeft mogelijkheden voor warmte-koudeopslag. Ook staan er flexibiliteitsbepalingen in het plan. Hiermee kan afgeweken worden van in het plan genoemde goothoogten, bouwhoogten en bouwgrenzen. Dit maakt het mogelijk om huizen te isoleren.
- Het plan draagt bij aan een netwerk van natuur en landschap. Zo komen op sommige gevels voorzieningen voor dieren, zoals vleermuizen en vogels.
- De gemeente verleent alleen omgevingsvergunningen voor het bouwen van woningen als die woningen voldoen aan de duurzaamheidsambities en de bijbehorende voorwaarden.
- In het plan staan regels over woningbouwklassen. Hierbij gaat het om het gewenste percentage middeldure huurwoningen en sociale woningbouw.
- In het plan staat hoe de gemeente de buitenruimte zo wil indelen dat mensen elkaar makkelijk ontmoeten. Ook moet het aantrekkelijker worden om te bewegen in het gebied.
Stand van zaken
De woningbouw is gestart.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
De gemeente Zeist is in de 14e tranche van het Besluit uitvoering Crisis- en Herstelwet (artikel 7g) opgenomen als gemeente die voor het gehele grondgebied innovatieve experimenten kan uitvoeren. Dit gebeurt met een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte.
Voor het bestemmingsplan Geiserlaan heeft de gemeente ervaring opgedaan met het stellen van regels voor het aspect duurzaamheid. Hiermee is inhoud gegeven aan de Brede Milieuvisie Zeist en het document 'Ambities duurzaam bouwen nieuwbouw'.
Zo zijn er regels gekomen voor duurzaam en ecologisch bouwen. Daarnaast draagt het plan bij aan een levend netwerk van natuur en landschap. En de gemeente verleent alleen een omgevingsvergunning voor het bouwen van woningen als voldaan wordt aan de duurzaamheidsambitie en de voorwaarden die daarbij horen.
Ervaringen en resultaten
- Participatie stond centraal bij de selectie van een ontwikkelaar voor het gebied. Bewoners konden kiezen uit 3 kandidaten. Het is belangrijk dat vooraf goed duidelijk is binnen welke voorwaarden bewoners kunnen kiezen. Ook moet helder zijn waarom er bepaalde voorwaarden zijn.
- De gemeente is tevreden dat beleidsambities op het gebied van duurzaamheid vastgelegd zijn in het plan. En daarmee voor elke burger bindend zijn.
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Zeist
- Status
-
3-ontwerp
- Artikel Chw
- artikel 7c, artikel 7g
- Tranche
- Tranche 14
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing