De gemeente Zandvoort wil een toekomstbestendig strand ontwikkelen, samen met de gebruikers van het gebied. Belangrijke thema’s bij de planvorming zijn verduurzaming, ruimte en flexibiliteit voor ontwikkeling en (sport)recreatie. Ook is dit een kans om de regels eenvoudiger te maken. Het resultaat moet een goede balans opleveren tussen het toerisme en de woon- en leefbaarheid in Zandvoort.
Situatie
Het strandgebied van Zandvoort is populair bij toeristen en bij de lokale bevolking. Het is een waardevol gebied met een bijzondere dynamiek en een heel divers gebruik. Al die omstandigheden samen vragen richting de toekomst om een aanpak met flexibele regelgeving. Ook omdat uit intern onderzoek bleek dat de regels voor dit gebied elkaar tegenspraken: in het bestemmingsplan, gemeentelijke verordeningen, beleidsnota’s en huurovereenkomsten stond steeds net iets anders.
Participatie, mobiliteit, water, natuur en duurzaamheid moeten in de toekomstige planvorming allemaal aan bod komen. Om alle ambities te verenigen in 1 aanpak, is een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte in voorbereiding.
Stand van zaken
Er is een Nota van Uitgangspunten opgesteld. En een participatie – en communicatieplan. Er is een kernteam Strand opgericht, met daarin onder meervertegenwoordigers van bewoners- en ondernemersverenigingen, VvE’s en de reddingsbrigade. Het kernteam Strand wordt bij elke stap in het proces betrokken.
Volgende stappen
Het ontwerp-bestemmingsplan wordt naar verwachting in het tweede of derde kwartaal van 2020 ter inzage gelegd.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
De Crisis- en herstelwet (Chw) maakt het mogelijk om vooruit te lopen op de Omgevingswet. De gemeente Zandvoort doet dit met een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. Hierin staan straks regels over de hele fysieke leefomgeving. Bijvoorbeeld over welstand, beeldkwaliteit, infrastructuur, water, bodem en lucht. Kortom: een integraal en flexibel plan voor de toekomst, dat er komt in goed overleg met onder andere inwoners en ondernemers.
Ervaringen en resultaten
De nieuwe invulling van het planningsproces was een bijzondere ervaring voor de gemeente Zandvoort. In lijn met de Omgevingswet werd er, nog vóórdat er een letter op papier was gezet, een brede participatiebijeenkomst georganiseerd. Iedereen mocht er zijn meningen, ideeën en initiatieven over het strand delen. Uit deze brede groep is het kernteam Strand ontstaan. Daarin zitten vertegenwoordigers van bijvoorbeeld bewoners- en ondernemersverenigingen, VvE’s en de reddingsbrigade. Inmiddels zijn er een communicatieplan en een Nota van Uitgangspunten opgeleverd. De Nota is, samen met de participatiebijeenkomst, de basis voor alle volgende stappen. De eerstvolgende fase is het ter inzage leggen van het ontwerp-bestemmingsplan.
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Zandvoort
- Status
-
1-voorbereiding
- Artikel Chw
- artikel 7c
- Tranche
- Tranche 18
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing