De Noordkade is een voormalig industrieterrein van ongeveer 10 hectare groot. Inclusief cultuurhistorisch waardevolle gebouwen die bouwkundig in goede staat verkeren. De gemeente Meierijstad en commerciële partijen zagen het potentieel van dit gebied. Ze zorgen nu samen voor een bedrijfsmatige, educatieve en recreatieve invulling. En nemen het industrieel erfgoed daarin op.
Situatie
In Veghel is een gedeelte van een gezoneerd industrieterrein vrijgekomen. Met respect voor het bestaande erfgoed, richt de gemeente het opnieuw in. Een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte komt daarbij van pas. Zo'n plan maakt het mogelijk om het gebied flexibel en stap voor stap opnieuw in te vullen. Organische ontwikkeling, noemt men dat. Ook bevat het plan regels over duurzaamheid.
Verder speelt voeding van oudsher een belangrijke rol in Veghel. Het foodconcept wordt dan ook opnieuw ingevuld, bijvoorbeeld met opleidingsfaciliteiten, horeca, detailhandel en informatievoorziening. Grote landelijke foodbedrijven spelen daarbij een rol.
Organische ontwikkeling
Het is bijna onmogelijk om dit grote gebied in 1 keer te ontwikkelen. Daarom kiest de gemeente voor organische en stapsgewijze groei. Tijdelijke initiatieven zijn van wezenlijk belang om het terrein leefbaar te houden, verloedering te voorkomen en creativiteit te stimuleren. Maar óók om inkomsten te genereren voor een verdere investering in het gebied. Door de inzet van commerciële partijen komen er nieuwe initiatieven van de grond die werkgelegenheid verschaffen.
Duurzaamheid
De duurzaamheid van gebouwen, energie en materialen staat centraal bij de herontwikkeling van dit terrein. De gebouwen krijgen een tweede leven en men hergebruikt allerlei materialen. Ook maakt het project gebruik van restwarmte van de naastgelegen zuivelfabriek en zet het in op bewust omgaan met voedselproductie en -gebruik.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
Een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte volgens de Crisis- en herstelwet (Chw) past goed bij de uitdaging van dit vrijgekomen industrieterrein. Het plan maakt gebruik van open normen en bestemmingsplanactiviteiten, wat een flexibele invulling van het gebied mogelijk maakt. Het plan bevat daarnaast regels over het duurzaam gebruik van materialen.
Dankzij de Chw is ook een langere planperiode van 15 jaar mogelijk, in plaats van maar 5 jaar. Daarmee kan de gemeente afwijken van artikel 2.23 van de Wabo (tijdelijke vergunning). Dat geeft initiatiefnemers langer de tijd om de investeringen in de voormalige industriële panden terug te verdienen. Tot slot maakt de Chw het mogelijk om een flexibel bestemmingsplan op te stellen, dat nog niet precies ingevuld hoeft te worden.
Ervaringen en resultaten
Het voorontwerp-bestemmingsplan is in voorbereiding en wordt uiterlijk in april van 2021 gepubliceerd. Veel planonderdelen zijn al met ruimtelijke afwijkingsprocedures en specifieke omgevingsvergunningen tot stand gebracht. Al blijkt het best lastig te zijn om een functieomschrijving te maken als er diverse functies gelden binnen 1 complex, het enthousiasme voor het plan blijft groot.
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Meierijstad
- Status
-
2-voorontwerp
- Artikel Chw
- artikel 7c, artikel 6, artikel 2.2, artikel 2.4
- Tranche
- Tranche 10, Tranche 3, Tranche 5
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Van toepassing
Zorgplicht en participatie
Het project zet in op bewust en duurzaam omgaan met voedselproductie en het tegengaan van voedselverspilling.
Het project maakt gebruik van restwarmte van de naastgelegen melkfabriek van Friesland Campina.