De nieuwe wijk Schokkerhoek zorgt voor meer woningen en werkgelegenheid in Urk. Dat is hard nodig, want het inwonersaantal van de gemeente stijgt snel. De gemeente Urk heeft hiervoor een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte gemaakt. Zo’n plan loopt vooruit op het omgevingsplan uit de Omgevingswet. Hier leest u hoe de gemeente het plan heeft gebruikt.
Stand van zaken
Het bestemmingsplan is onherroepelijk (staat officieel vast). Een klein deel is vernietigd. Dit heeft geen invloed op de grote ontwikkeling. Een deel wordt opnieuw bekeken.
Volgende stappen
Uitvoering woningbouwproductie en realisatie bedrijvigheid.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
De experimenteermogelijkheden van de Crisis- en herstelwet (Chw) worden op een groot aantal punten gebruikt:
- Planperiode: door de Chw is de planperiode niet 10 jaar, maar 20 jaar.
- Bedrijven en milieuzonering: door het bedrijventerrein Zwolschehoek kunnen in een deel van het plangebied geen milieugevoelige functies komen. Dit komt door de milieucontouren voor de aspecten geur, geluid, stof en gevaar. Ook komt het door het cumulatieve geluidniveau. Daarom staat in de planregels dat er bij milieugevoelige functies een goed woon- en leefklimaat moet zijn. Hoe dat getoetst wordt, staat in de beleidsregels 'Goed woon- en leefklimaat'.
- Verkeersafwikkeling: in dit bestemmingsplan is een koppeling met de verkeersmonitoring.
- Geluid: met dit plan worden hogere waarden vastgesteld. Dit heeft te maken met het wegverkeer en met de reconstructie van de Urkerweg.
- Waterhuishouding: voor een goede waterhuishouding, heeft de gemeente in overleg met het waterschap de beleidsregels ‘Goede waterhuishouding’ opgesteld. Omgevingsvergunningen moeten hieraan voldoen.
- Ladder voor Duurzame Verstedelijking: uit het ladderonderzoek bleek dat er behoefte is aan het programma. Daarom is het programma direct toegestaan. Dit betekent maximaal 1.438 woningen. Ook de rest van het programma past binnen het ladderonderzoek.
- Beleidsregels: door de Chw kan de gemeente werken met open normen. De uitleg hiervan wordt vastgelegd in een beleidsregel. De normen zijn naleefbaar, uitvoerbaar en handhaafbaar. Meer informatie over deze regels kunt u onderaan de pagina vinden.
- Exploitatieplan: de gemeente wil eigenaar worden van de gronden. Als de gemeente nog geen eigenaar is en er vergunningsaanvragen binnenkomen, moet er kostenverhaal plaatsvinden. Volgens de Chw kan de vaststelling van een exploitatieplan of het sluiten van een anterieure overeenkomst dan naar de fase van vergunningverlening.
Specifieke beleidsregels
De Chw biedt de mogelijkheid te werken met open normen. De uitleg hiervan wordt vastgelegd in een beleidsregel. De normen naleefbaar, uitvoerbaar en handhaafbaar.
De gemeente Urk stelt de volgende beleidsregels vast:
- Beleidsregels Parkeren: in deze beleidsregel staan de parkeernormen voor het plan Schokkerhoek. Bij bouwaanvragen en (wijziging van) gebruik wordt aan deze parkeernormen getoetst.
- Beleidsregels Goed woon- en leefklimaat: in deze beleidsregel staat hoe bouwaanvragen wordt getoetst aan de eis van een goed woon- en leefklimaat. In de beleidsregel komen daarvoor normen.
- Beleidsregels Beeldkwaliteit: in deze beleidsregel komen de welstandseisen, in de vorm van een beeldkwaliteitplan (BKP). Per fase komt er een BKP. De eerste versie van de beleidsregels Beeldkwaliteit geldt voor de eerste fase van het plan met een directe bouwtitel. De beleidsregels Beeldkwaliteit voor de vervolgfasen worden tegelijk vastgesteld met het uitwerkingsplan voor een vervolgfase.
- Beleidsregels Hogere waarde geluid: in deze beleidsregels staat waar woningen aan moeten voldoen in een gebied met een hogere grenswaarde geluid in het bestemmingsplan.
- Beleidsregels Goede waterhuishouding: de gemeente legt in beleidsregels de uitgangspunten vast voor een goede waterhuishouding. Deze beleidsregels zijn opgesteld in overleg met het waterschap Zuiderzeeland.
- Beleidsregels 'Duurzaamheid': in deze beleidsregel staan wanneer het gaat om een 'duurzame ontwikkeling'. En wat dan de criteria zijn bij de toetsing van de vergunningaanvraag.
- Beleidsregels 'Wonen en werken aan huis gemeente Urk 2008': deze beleidsregel is in 2008 vastgesteld. Beroep en bedrijf is in de bestemming Wonen-1 en Wonen-2 niet toegestaan. Afwijking is mogelijk. Als maar wordt voldaan aan de voorwaarden in deze beleidsregel.
- Beleidsregels 'Archeologie': de bescherming van de archeologische belangen gebeurt via de beslisboom Archeologie. Deze staat in de beleidsregels 'Archeologie' en is gekoppeld aan dit bestemmingsplan.
- Beleidsregel 'Internetwinkels': het gebruik van gebouwen voor internetwinkels is strijdig met het bestemmingsplan. Maar via een omgevingsvergunning kan het wel. Hierbij wordt getoetst aan de randvoorwaarden in de beleidsregels 'Internetwinkels'.
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Urk
- Status
-
6-onherroepelijk
- Artikel Chw
- artikel 7g
- Tranche
- Tranche 14
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing