Ga naar de inhoud
Aan de slag met de Omgevingswet
  1. Home 
  2. Start Chw 
  3. Projecten 
  4. Stadskanaal - Hele grondgebied
Menu
  • Home 
  • Start Chw

Stadskanaal - Hele grondgebied


Vooruitlopend op de Omgevingswet

Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor het hele grondgebied legt beleidskeuzes voor de fysieke leefomgeving vast. Net als regels over welstand, monumentenbeleid en milieuaspecten.


De gemeente Stadskanaal wil de bestaande bestemmingsplannen vervangen door 1 integraal omgevingsplan voor het hele grondgebied. Door nu te kiezen voor zo'n bestemmingsplan met verbrede reikwijdte, loopt ze vooruit op het omgevingsplan uit de Omgevingswet.

Situatie

Stadskanaal vernieuwt haar bestemmingsplannen. In een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor het hele grondgebied, legt ze nieuwe en bestaande beleidskeuzes voor de fysieke leefomgeving vast. Ze wil welstand, monumentenbeleid en milieuaspecten opnemen in het plan. Ook moet het plan inspelen op de bevolkingsafname in de gemeente en op de afname van de detailhandel.

Dankzij meer bestuurlijke afwegingsruimte kan Stadskanaal straks sneller en flexibeler inspelen op nieuwe ontwikkelingen. In het plan komen randvoorwaarden voor duurzaamheid te staan. Ook wil de gemeente met minder regels werken, zodat ze procedures kan inkorten. Dat is meteen een stimulans voor nieuwe economische ontwikkelingen.

Stand van zaken

In 2018 is de Nota van Uitgangspunten voor het bestemmingsplan opgesteld. Op dit moment is het ontwerpplan in de laatste fase van voorbereiding.

Intussen is de gemeente ook druk bezig met harmoniseren en dereguleren. Zo wil ze het eenvoudiger maken voor ondernemers om uit te breiden of om zich te vestigen in de (economisch kwetsbare) gemeente. Stadskanaal experimenteert hiervoor met elementen uit de Omgevingswet. Ook de digitale opzet van het bestemmingsplan zal volgens het casco voor het Omgevingsplan worden opgesteld.

Waarom de Crisis- en herstelwet?

De Crisis- en herstelwet (Chw) maakt het mogelijk om vooruit te lopen op de Omgevingswet. Dat kan door 1 bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor het hele grondgebied vast te stellen. In dat plan komen regels voor het hele fysieke leefmilieu. Ook worden veel gemeentelijke verordeningen erin geïntegreerd.

Ervaringen en resultaten

De gemeente Stadskanaal verwacht in het tweede kwartaal van 2021 het ontwerpplan af te hebben. Ze maakt geen voorontwerp.

Wel is inmiddels duidelijk dat er meer tijd nodig is dan gepland. Dat komt vooral doordat er stikstofonderzoek nodig is, naast het actualiseren van eerder verleende vergunningen op dat gebied. Door de huidige stikstofuitstoot goed in beeld te brengen, kan Stadskanaal voorkomen dat het nieuwe bestemmingsplan nog ruimte biedt aan initiatieven met ongewenste uitstoot.

Thema

Klimaatadaptatie
Landbouw
Natuur
Participatie
Water

Algemeen

Type overheid
Gemeente
Overheid
Stadskanaal
Status
2-voorontwerp
Artikel Chw
artikel 7g
Tranche
Tranche 11

Kenmerken

Jurisprudentie
Niet van toepassing
Mer
Niet van toepassing
Innovatie
Niet van toepassing

Toegepaste instrumenten


Deel deze informatie

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg