De gemeente Stadskanaal wil de bestaande bestemmingsplannen vervangen door 1 integraal omgevingsplan voor het hele grondgebied. Door nu te kiezen voor zo'n bestemmingsplan met verbrede reikwijdte, loopt ze vooruit op het omgevingsplan uit de Omgevingswet.
Situatie
Stadskanaal vernieuwt haar bestemmingsplannen. In een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor het hele grondgebied, legt ze nieuwe en bestaande beleidskeuzes voor de fysieke leefomgeving vast. Ze wil welstand, monumentenbeleid en milieuaspecten opnemen in het plan. Ook moet het plan inspelen op de bevolkingsafname in de gemeente en op de afname van de detailhandel.
Dankzij meer bestuurlijke afwegingsruimte kan Stadskanaal straks sneller en flexibeler inspelen op nieuwe ontwikkelingen. In het plan komen randvoorwaarden voor duurzaamheid te staan. Ook wil de gemeente met minder regels werken, zodat ze procedures kan inkorten. Dat is meteen een stimulans voor nieuwe economische ontwikkelingen.
Stand van zaken
Het ontwerp omgevingsplan gemeente Stadskanaal heeft in januari en februari 2023 ter inzage gelegen en er zijn 89 zienswijzen ingekomen. De gemeente beoordeelt deze zienswijzen en betrekt deze bij de afwegingen bij het vaststellen van het omgevingsplan.
De zienswijzen zijn opgenomen en beantwoord in ‘De nota zienswijzen Chw-bestemmingsplan gemeente Stadskanaal’. De indieners van de zienswijzen hebben de gelegenheid gekregen om hun zienswijze toe te lichten. Dat heeft op 15, 16 en 20 november 2023 plaatsgevonden in een openbare commissie. Hierdoor krijgen de raadsleden een goed beeld van de zienswijzen. De resultaten van hoorcommissie van de gemeenteraad, neemt de raad mee in de raadsvergadering waarin het , de zienswijzen en de reacties daarop worden besproken. De raad beslist daarna over het vaststellen van het bestemmingsplan. De verwachting is dat dit in april 2024 zal zijn.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
De Crisis- en herstelwet (Chw) maakt het mogelijk om vooruit te lopen op de Omgevingswet. Dat kan door 1 bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor het hele grondgebied vast te stellen. In dat plan komen regels voor het hele fysieke leefmilieu. Ook worden veel gemeentelijke verordeningen erin geïntegreerd.
Ervaringen en resultaten
De gemeente Stadskanaal heeft één omgevingsplan opgesteld dat geldt voor de hele gemeente. Het is een bestemmingsplan in het kader van de Crisis- en herstelwet (Chw). Deze komt in plaats van de zeven grote en diverse kleinere bestemmingsplannen die nu gelden.. De gemeente oefent ook met de systematiek zoals die gaat gelden onder de Omgevingswet. Het omgevingsplan gaat daarom ook over andere activiteiten, zoals natuur, cultureel erfgoed en het kappen van bomen. De omgevingsvergunningen die de laatste jaren zijn verleend worden ook verwerkt in het omgevingsplan. Het omgevingsplan bevat het hele grondgebied van de gemeente. Daarom is het nodig om onderzoek te doen naar de mogelijke gevolgen voor de natuur en het milieu. Dit onderzoek is te vinden in het milieueffectrapport, afgekort MER. De uitkomsten van het MER zijn verwerkt in het omgevingsplan. Het MER met de aanvulling op het MER hebben tegelijk met het ontwerp omgevingsplan ter inzage gelegen. Het advies van de commissie m.e.r. wordt betrokken bij de vaststelling van het omgevingsplan.
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Stadskanaal
- Status
-
2-voorontwerp
- Artikel Chw
- artikel 7g
- Tranche
- Tranche 11
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing