De gemeente Krimpenerwaard is volop bezig zich voor te bereiden op de Omgevingswet. Dat doet zij onder andere door te experimenteren met nieuwe manieren van plannen maken. Voor de binnenstad van Schoonhoven koos ze voor een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte.
Situatie
Het voorzieningenniveau van de binnenstad van Schoonhoven gaat achteruit. Winkels staan leeg en de horeca staat onder druk. De gemeente wil de binnenstad weer vitaal maken door ruimte te bieden aan innovatieve concepten. Het is een interessant gebied om na te denken over een andere, meer integrale manier van regels maken. Om te komen tot een breed gedragen flexibel bestemmingsplan voor de binnenstad, is gekozen voor een Chw-bestemmingsplan met veel nadruk op participatie.
Stand van zaken
Het Chw bestemmingsplan binnenstad Schoonhoven is 19 september 2023 opnieuw door de gemeenteraad vastgesteld naar aanleiding van een tussenuitspraak van de RvS.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
De Crisis- en herstelwet (Chw) maakt het mogelijk om in het plan regels op te nemen over bijvoorbeeld duurzaamheid en klimaatadaptatie. Verder stelt het Chw-plan participatie als voorwaarde. Bij iedere vergunning voor een bestemmingsplanactiviteit moet een participatietraject gevolgd worden. Ook geldt er volgens het plan een zorgplicht. Initiatiefnemers moeten zorgen dat hun activiteiten de fysieke leefomgeving niet onevenredig aantasten, en dat ze omwonenden tijdig en genoeg informeren over een nieuwe activiteit.
Tot slot is dit project toegevoegd aan het experiment in artikel 7w van de Chw. Hierdoor is niet het plan, maar de omgevingsvergunning het eventuele schadeveroorzakende besluit. Dat zorgt voor meer snelheid in de planvorming.
Ervaringen en resultaten
Het ontwerpplan voor de binnenstad van Schoonhoven was eind 2020 in te zien. De totstandkoming van het plan kostte veel tijd en duurde langer dan gepland. Dat gold ook voor het uitgebreide participatietraject bij het opstellen van het Ambitiedocument. De gemeente Krimpenerwaard verwacht echter een waardevol resultaat van deze tijdsinvesteringen: namelijk, dat er straks een breed gedragen bestemmingsplan vastgesteld kan worden, dat op weinig bezwaren stuit.
Fotoalbum Schoonhoven - binnenstad
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Krimpenerwaard
- Status
-
3-ontwerp
- Artikel Chw
- artikel 7c, artikel 7w
- Tranche
- Tranche 3, Tranche 15
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Van toepassing
Zorgplicht en participatie
Initiatiefnemers moeten zorgen dat zij met hun activiteiten de fysieke leefomgeving niet onevenredig aantasten. Verder hebben moeten zij zorgen dat omwonenden voldoende op de hoogte zijn over een nieuwe activiteit.
Op het gebied van participatie moet bij iedere vergunning voor een bestemmingsplanactiviteit sprake zijn van een participatietraject.