De gemeente Noordwijkerhout en zorginstellingen Parnassia en Rivierduinen willen het Bavo-terrein ontwikkelen tot een nieuwe woonwijk. Vroeger stond hier de psychiatrische inrichting Sint Bavo. Nu moeten er maximaal 700 woningen komen, waarvan 30% sociale huur- en koopwoningen.
Bestemmingsplan met verbrede reikwijdte
Vanaf 2000 zijn de leegkomende gebouwen op het Bavo-terrein gesloopt. Monumenten mochten wel blijven staan. De sloop leidde stap voor stap tot de herontwikkeling van het Bavo-terrein. De gemeente Noordwijkerhout heeft hiervoor een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte gemaakt. Zo’n plan loopt vooruit op het omgevingsplan uit de Omgevingswet.
Stand van zaken
In april 2020 start fase 1. In deze fase worden 112 woningen (van de in totaal 210) gebouwd. Hierbij gaat het om minimaal 30 sociale huurwoningen en 15 sociale koopwoningen. Aan het eind van 2020 worden de woningen uit deze fase opgeleverd.
Volgende stappen
De ontwikkelaar bepaalt waar en in welk segment er woningen komen. Dit is afhankelijk van de marktomstandigheden. In het omgevingsplan staat wel dat er in ieder geval 30% sociale huur- en koopwoningen moeten komen.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
De gemeente Noordwijkerhout is al jaren bezig het Bavo-gebied te veranderen in een hoogwaardige woonwijk. Ze werken hierbij samen met de grondeigenaren, zorginstellingen Parnassia/Bavogroep en Rivierduinen. Maar de gewenste hoogwaardige en duurzame herontwikkeling kwam er maar niet. Toen de woningmarkt in 2016 aantrok, konden ze de mogelijkheden van de Crisis- en herstelwet gebruiken. Ze kozen voor een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte om de ontwikkeling van het Bavoterrein een zetje te geven.
Ervaringen en resultaten
- In het bestemmingsplan staan flexibele bepalingen. Toch is de opzet van het plan misschien te star geweest. Nieuwe inzichten kunnen namelijk leiden tot aanpassing van het plan. Aan de andere kant kon de gemeente wel grip op de situatie houden met het plan. Ook bood het plan rechtszekerheid voor omwonenden.
- De gemeente heeft de beleidsregels aangepast. Zo wordt de woonvisie geactualiseerd. Dit zal ook doorwerken in het omgevingsplan. Dat geldt ook voor regels over duurzaamheid. Dit kan complicaties opleveren. De ontwikkelaar betaalde bijvoorbeeld veel geld om de gronden van het terrein binnen te halen via een aanbesteding. Mogelijk vindt de ontwikkelaar dat de regels daarna, tijdens ‘de wedstrijd’, zijn gewijzigd.
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Noordwijkerhout
- Status
-
4-vastgesteld
- Artikel Chw
- artikel 7c
- Tranche
- Tranche 14
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing