Op het terrein van een voormalige kolencentrale in Nijmegen komt een park met verschillende initiatieven op het gebied van duurzame energie. Een goede milieukwaliteit is essentieel voor dit gebied. Om alle ambities in 1 plan te verenigen, is een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte een goede oplossing.
Situatie
Waar tot 2015 de Elektriciteitscentrale Gelderland draaide, verrijst in de toekomst een scala aan andere, duurzame energie-opwekvormen. Eigenaar ENGIE wil het terrein van de centrale omvormen tot de ‘Groene Delta’, met een houtgestookte warmte- en krachtcentrale. En installaties voor groen gas, maar ook een zonnepark en windmolens. Doel: een heel cluster van inrichtingen en installaties voor het opwekken van duurzame energie.
Stand van zaken
Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte is in voorbereiding. Ook zijn er al omgevingsvergunningen verleend voor een zonnepark en een windpark met 2 windturbines.
Volgende stappen
Opstellen ontwerp-bestemmingsplan, uitvoeren milieueffectrapportage (mer).
Waarom de Crisis- en herstelwet?
Het op te stellen bestemmingsplan met verbrede reikwijdte biedt mogelijkheden voor een breed scala aan energie-opwekmogelijkheden. Tegelijkertijd bevat het waarborgen voor een goede milieukwaliteit. Tot slot komen er regels in te staan over duurzame, schone logistiek.
Ervaringen en resultaten
Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte is nog in voorbereiding. Er is een MER voor opgesteld en een Natuurbeschermingswetvergunning voor aangevraagd.
Zie ook
Andere projecten in Nijmegen die gebruik maken van de Crisis- en herstelwet:
Nijmegen - Groene Delta in beeld
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Nijmegen
- Status
-
1-voorbereiding
- Artikel Chw
- artikel 7c
- Tranche
- Tranche 12
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing