De kantorenlocatie Rijnhuizen in Nieuwegein kent weinig ruimtelijke samenhang, daarnaast zijn er veel leegstaande gebouwen. En dat terwijl Nieuwegein tot 2025 behoefte heeft aan minstens 3.000 nieuwe woningen. Verschillende initiatiefnemers en de gemeente werken aan de herbestemming van dit gebied.
Situatie
In Nieuwegein is veel behoefte aan nieuwe en andere soorten woningen. De kantorenlocatie Rijnhuizen wordt daarom getransformeerd van een monofunctioneel werkgebied naar een gemengd gebied voor wonen, werken en recreëren. De ombouw neemt naar verwachting meer dan tien jaar in beslag. De gemeente zal een ondersteunende rol spelen in de organische ontwikkeling. Daarbij zet ze een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte in, om zich op een innovatieve manier te richten op kwaliteitseisen. Ook gaat ze haar duurzaamheidambities als bouwstenen opnemen in het plan.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
De Crisis- en herstelwet maakt het mogelijk een flexibel, uitnodigend plan op te stellen waarin ook duurzaamheidsambities een plek krijgen. Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte focust op kwaliteit en maakt een langzamere, organische en duurzame gebiedsontwikkeling mogelijk.
Ervaringen en resultaten
Er is een concept-voorontwerpbestemmingsplan voor Rijnhuizen gepubliceerd, maar het definitieve voorontwerp laat nog even op zich wachten. Het proces is vertraagd. Dat komt vooral doordat er een herijking heeft plaatsgevonden van de plannen. Het toegestane aantal woningen is daarbij verhoogd naar 2500.
Ondertussen verandert de oorspronkelijke kantorenwijk al aardig in een gemengde leefwijk.
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Nieuwegein
- Status
-
2-voorontwerp
- Artikel Chw
- artikel 7c
- Tranche
- Tranche 1, Tranche 14
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Van toepassing
Beleidsregels en open normen
Toegepaste instrumenten
Open normen/ beleidsregels
Delegatie
Bestemmingsplanactiviteit
Faseren van onderzoek (w.o. exploitatieplan)
Planperiode 20 jaar