Een strategische visie voor de lange termijn voor de gehele fysieke leefomgeving, een visie die betrekking heeft op alle terreinen van de leefomgeving, en op de samenhang daartussen. De gemeente Meerssen werkt er sinds 2016 aan. Ze past de planning steeds aan op basis van de actuele ontwikkelingen.
Situatie
De gemeente Meerssen is, vooruitlopend op de Omgevingswet, al in 2016 begonnen met het opstellen van een gebiedsdekkende omgevingsvisie. In 2018 waren er verschillende aanleidingen om de koers aan te passen, zoals bestuurswisselingen in de gemeente. Daarop heeft de gemeente het werkplan voor de implementatie van de Omgevingswet aangepast. Ook het opstellen van de omgevingsvisie kreeg een andere planning.
Op dit moment loopt onder andere een participatieproces via Dorpsontwikkelingsplannen (DOP). Die dienen deels als input voor de omgevingsvisie.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
In aanvulling op artikel 2.1 van de Wet ruimtelijke ordening heeft de omgevingsvisie niet alleen betrekking op het ruimtelijk beleid van de gemeente. Alle aspecten van de fysieke leefomgeving worden erin meegenomen.
De gemeente Meerssen wil dat de visie snel en goed inzichtelijk is voor iedereen. Om dit digitaal mogelijk te maken, moet ze waarschijnlijk afwijken van de huidige digitale standaarden uit de op artikel 1.2.6 het Besluit ruimtelijke ordening gebaseerde Ministeriële regeling. Deze standaarden hebben namelijk alleen betrekking op het aspect ruimtelijke ordening. Ze gaan niet over de veel bredere context van de fysieke leefomgeving. Om deze reden kan de gemeente besluiten om af te wijken van de geldende standaarden. De Crisis- en herstelwet biedt daarvoor mogelijkheden. Met het werken aan een omgevingsvisie, een nieuw instrument, loopt Meerssen vooruit op de Omgevingswet.
Ervaringen en resultaten
Omdat gebleken is dat de nadruk moet liggen op de toegankelijkheid van de informatie, richt Meerssen zich op een nieuwe aanpak. Een digitaal plan met veel lagen, dat alleen in te zien is via een speciale viewer, heeft niet de voorkeur. Daarom werkt Meerssen nu aan een heldere integrale visie met beleidsuitgangspunten en kansen. Deze moet op een gebruiksvriendelijke manier digitaal te raadplegen zijn.
In de tussentijd:
- loopt een participatieproces via het opstellen van Dorpsontwikkelingsplannen
- is er een inventarisatie geweest aan de hand van de Global Goals
- zijn er ‘kansenkaarten’ gemaakt. In die kaarten staat een integrale afweging van kansen op het gebied van thema’s, bijvoorbeeld leefbaarheid, natuurontwikkeling en energietransitie.
In de nabije toekomst rondt Meerssen deze kansenkaarten af, net als de dorpsontwikkelingsplannen en het participatief proces. Daarna kan een ‘houtskoolschets’ voor de omgevingsvisie worden opgesteld.
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Meerssen
- Status
-
1-voorbereiding
- Artikel Chw
- artikel 7h
- Tranche
- Tranche 8
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing