Op initiatief van de eigenaar van bedrijventerrein De Kade, ontwikkelt de gemeente Maassluis dit terrein tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Het gebied moet onder andere voor meer werkgelegenheid zorgen.
Bestemmingsplan met verbrede reikwijdte
De gemeente Maassluis heeft een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte gemaakt voor de herontwikkeling van De Kade. Zo’n plan loopt vooruit op het omgevingsplan uit de Omgevingswet.
In De Kade zat een industrieel bedrijf uit een hoge milieucategorie. Ook grenst het gebied aan een dijk die dienstdoet als waterkering. In het plan staat onder meer hoe de gemeente en de eigenaar van het terrein rekening houden met deze factoren.
- Het bestemmingsplan past binnen de verstedelijkingsstrategie van de zuidelijke Randstad. Deze strategie richt zich op het sneller bouwen van woningen bij verkeersknooppunten.
- Het bestemmingsplan richt zich op een flexibele en duurzame ontwikkeling van het gebied. Hiermee past het plan ook binnen het provinciale, ruimtelijke beleidskader. Hieronder valt bijvoorbeeld de Ladder voor duurzame verstedelijking, ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid.
Stand van zaken
- In mei 2020 is gestart met het saneren en ophogen van het terrein.
- Van de grondgebonden woningen en appartementen in fase 1 is 90 tot 95% verkocht.
- De eerste 100 woningen zijn eind 2019 in de verkoop gegaan.
- Het industriële bedrijf is gestopt op deze locatie.
Volgende stappen
- Rond oktober 2020: start woningbouw fase 1.
- De volgende fases worden de komende jaren verder uitgewerkt.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
Voor dit gebied gold een bijzondere situatie. Er was namelijk nog geen planologische borging (witte vlek). Met de Omgevingswet op komst, wilde de gemeente zorgen voor planologische borging van de ontwikkeling van het gebied.
De gemeente wilde het terrein samen met de eigenaar herontwikkelen tot een gemengde woon- en werklocatie. Hiervoor heeft de gemeente bij het Rijk een aanvraag ingediend voor een bestemmingsplan met een verbrede reikwijdte. Dit kon volgens de mogelijkheden van de Crisis- en herstelwet (Chw). De Chw biedt goede mogelijkheden om voor dit gebied een flexibel en duurzaam planologisch kader te ontwikkelen.
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Maassluis
- Status
-
6-onherroepelijk
- Toelichting
-
In februari 2018 heeft de gemeenteraad ingestemd met het bestemmingsplan, waarna in mei 2018 het bestemmingsplan onherroepelijk is geworden.
- Artikel Chw
- artikel 7c
- Tranche
- Tranche 14
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing