Klein Plaspoelpolder is op dit moment een kale industrielocatie. In de komende jaren moeten hier rond de 350 woningen verrijzen. De bestemmingsplannen zijn in ontwikkeling, al heeft intussen een koerswijziging plaatsgevonden.
Situatie
Op dit moment staan in Klein Plaspoelpolder (aan de rand van het oude centrum van Leidschendam) vooral grote leegstaande kantoorgebouwen, naast een betonfabriek en een afvalinzamelpunt. De gemeente wil deze zone veranderen in een verblijfsgebied met 300 tot 400 woningen. Daarvoor is eerst een globaal bestemmingsplan opgesteld met een organische manier van ontwikkelen. Daarin stonden regels over de totale fysieke leefomgeving. Daarnaast bevatte het regels over duurzaamheid; aardgasloze bouw werd bijvoorbeeld gestimuleerd. Door een deel van de woningen levensloopgeschikt te maken, werkte Leidschendam-Voorburg ook aan sociale duurzaamheid. Tot slot maakte de gemeente spelregelkaarten voor de projectontwikkelaars. Die kaarten maakten integraal deel uit van het bestemmingsplan.
Stand van zaken
Het Chw-bestemmingsplan is in 2018 ingetrokken. Er wordt nagedacht over een bestemmingsplan voor de woningbouwlocaties en een bestemmingsplan voor het nieuwe verkeerstracé met een brug. Voor dat laatste plan moet een milieueffectrapportage uitgevoerd worden, wat de woningbouw zou vertragen. De planning van de bestemmingsplanprocedures is nog niet uitgewerkt en afhankelijk van nog te kiezen strategie.
Volgende stappen
Nader in te vullen.
Waarom Crisis- en herstelwet?
Er was voor dit gebied eerst één Chw-bestemmingsplan opgesteld, zoals hierboven is beschreven. Daarin maakte de gemeente gebruik van uitgestelde onderzoeksverplichtingen, het afwijken van RO-standaarden en een kostenverhaal bij vergunningverlening. Dit plan is echter ingetrokken. Het maakt waarschijnlijk plaats voor twee nieuwe bestemmingsplannen, verbonden aan een nieuwe strategie, die nog beter past bij dit gebied.
Ervaringen en resultaten
Het eerste Chw-bestemmingsplan is in 2018 ingetrokken. Nu overweegt de gemeente twee bestemmingsplannen: één voor de woningbouwlocaties en een voor het nieuwe verkeerstracé met een brug. Voor dat laatste plan moet een milieueffectrapportage uitgevoerd worden. Dat zou de woningbouw vertragen. De planning voor de bestemmingsplanprocedures is nog niet uitgewerkt en hangt af van de nog te kiezen strategie. De volgende stap wordt dan het opstellen van twee ontwerpbestemmingsplannen.
Dankzij het oefenen met de Chw heeft de gemeente Leidschendam-Voorburg ervaren wat het motto ‘vastleggen wat moet, loslaten wat kan’ in de praktijk kan opleveren. Ze durfde verder te gaan dan ze eerst gedacht had. Ook leverde deze werkwijze een ander inzicht op. De spelregel voor projectontwikkelaars over een gemixt woningbouwprogramma blijkt namelijk niet alleen toepasbaar bij woonbuurten met enkel huurwoningen. Ook in buurten met zowel huur- als koopwoningen kan de gemeente de regel gebruiken.
Leidschendam-Voorburg - Klein Plaspoelpolder in beeld
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Leidschendam-Voorburg
- Status
-
1-voorbereiding
- Artikel Chw
- artikel 7c
- Tranche
- Tranche 16, Ministeriele regeling 1
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing