De gemeente Leerdam wil met het nieuwe woongebied Broekgraaf ruimte bieden aan maximaal 1.000 duurzame woningen. De wijk moet ook goed bereikbaar zijn. Daarom komen er ook wegen. Daarnaast legt de gemeente een ecologische zone aan langs de wijk.
Natuurgebieden
In Leerdam zijn 2 Natura 2000-gebieden. Stikstofuitstoot heeft negatieve effecten op deze gebieden. Daarom is de woningbouw in Broekgraaf vergunningplichtig op basis van de Wet natuurbescherming.
Bestemmingsplan met verbrede reikwijdte
De gemeente Leerdam heeft een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte gemaakt. Zo’n plan loopt vooruit op het omgevingsplan uit de Omgevingswet. Met het plan wil de gemeente ervoor zorgen dat de woningen in Broekgraaf zo duurzaam mogelijk worden. Zo wordt er gasloos gebouwd. Ook gebruikt de gemeente aquathermie: het opwekken van energie uit water. Verder heeft het plan een langere looptijd, gemeentelijke verordeningen en open normen.
Stand van zaken
- Het bestemmingsplan Broekgraaf kan (voorlopig) niet worden vastgesteld door de stikstofuitspraak (PAS) van de Raad van State. Hierdoor zijn alle vergunningaanvragen door de provincie Utrecht opgeschort.
- Voor het bestemmingsplan is een vergunningsprocedure gestart in het kader van de Natuurbeschermingswet. Hierbij wordt een beroep gedaan op het stikstofregistratiesysteem. De vergunning is nog niet in procedure gebracht. Op dit moment is onbekend wanneer dat wel gebeurt.
Volgende stappen
- De gemeente moet wachten op de vergunningsprocedure op grond van de Natuurbeschermingswet. Daarna kan de gemeente verder bouwen. Het is niet mogelijk om het bestemmingsplan nu vast te stellen. Dat zou in strijd zijn met de Natuurbeschermingswet.
- Om de bouwstromen in Broekgraaf te kunnen realiseren, gaat de gemeente verder op de oude voet. Voor ieder project of deelproject wordt een apart bestemmingsplan of uitwerkingsplan vastgesteld.
- Verder onderzoekt de gemeente de mogelijkheden om op termijn toch een integrale herziening van het bestemmingsplan te kunnen voorleggen.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
Er is gekozen voor de Crisis- en herstelwet (Chw) vanwege de mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid. Doel van het bestemmingsplan is het realiseren van woningen op de duurzaamst mogelijke manier. Er wordt gasloos gebouwd en er aquathermie gebruikt. Daarbij hebben we veel aandacht besteed aan het integreren van gemeentelijke verordeningen, het gebruiken van de langere looptijd en het gebruiken van open normen.
Ervaringen en resultaten
Vanwege de PAS-uitspraak is het plan momenteel stil te komen liggen en zijn bouwwerkzaamheden gestaakt. Er kan nog niet veel worden gezegd over de resultaten en ervaringen.
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Leerdam
- Status
-
3-ontwerp
- Artikel Chw
- artikel 7c, artikel 2
- Tranche
- Tranche 16
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing