De gemeente Koggenland heeft 8 grote kernen. In deze kernen kennen elk hun eigen regels voor burgers en ondernemers. Straks komt er 1 centraal plan voor de omgeving waarin zij leven. Als je bijvoorbeeld iets wilt bouwen, gelden voor vergelijkbare locaties vergelijkbare regels.
Situatie
Voor de kernen in de gemeente Koggenland geldt een groot aantal bestemmingsplannen. Ze zijn allemaal verschillend en het ene plan is nieuwer dan het andere. Nu werkt de gemeente aan een gezamenlijk bestemmingsplan voor acht kernen van Koggenland, dat gebaseerd is op nieuwe wet- en regelgeving. Het voldoet aan alle eisen over standaardisering, uitwisselbaarheid en digitalisering. Met het nieuwe bestemmingsplan geldt er straks één set regels, gebaseerd op dezelfde systemen, voor de acht kernen. Het plan zorgt voor duidelijkheid en flexibiliteit.
Stand van zaken
Besloten is om niet meer een Chw bestemmingsplan op te stellen, maar gelijk toe te werken naar een omgevingsplan, zoals bedoeld in de Omgevingswet.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
De Crisis- en herstelwet maakt het mogelijk om allerlei onderwerpen en regels samen op te nemen in één plan. Denk aan zaken als veiligheid, gezondheid, milieu, landschap, het uiterlijk van bouwwerken, natuurbescherming en duurzaamheid. Onder de oude wetgeving kan dat veel minder goed.
Ervaringen en resultaten
De Nota van Uitgangspunten voor het omgevingsplan is gemaakt en vastgesteld door de raad. Besloten is om niet meer een Chw bestemmingsplan op te stellen, maar gelijk toe te werken naar een omgevingsplan, zoals bedoeld in de Omgevingswet.
Zie ook
Een ander project in Koggenland dat gebruik maakt van de Crisis- en herstelwet:
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Koggenland
- Status
-
1-voorbereiding
- Artikel Chw
- artikel 7c
- Tranche
- Tranche 16, Ministeriele regeling 1
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing