Bouwen of verbouwen in Hulst was onder de huidige wet- en regelgeving niet altijd even eenvoudig. In het hele gebied waren er al snel vergunningen voor nodig. En in de binnenstad was het verbouwen of renoveren van oude gebouwen soms bijna onbegonnen werk door alle regels die hiervoor golden. De gemeente experimenteert nu met 2 artikelen uit het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet (Bu Chw) om dit te verbeteren.
Situatie
De gemeente Hulst wil verbetering brengen in 2 bestaande situaties.
- De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) bepaalt dat er vaak een volledige bouwtoets vooraf moet plaatsvinden. Ook bij kleinere standaardbouwwerken waar een vergunning voor nodig is, zoals dakkapellen. Maar vaak zijn dat soort bouwwerken alleen vergunningplichtig om bijvoorbeeld welstandsredenen. Dan is er geen aanleiding om ze op voorhand te toetsen aan de bouwtechnische voorschriften. Dat is bij vergunningvrije bouwwerken namelijk ook niet nodig.
- Het Bouwbesluit 2012 stelt hoge eisen aan nieuwbouw. Diezelfde eisen maken het onmogelijk of erg kostbaar om historisch waardevolle gebouwen in de binnenstad van Hulst te renoveren of te verbouwen. Het gevolg: ongewenste sloop van die gebouwen.
Door Chw meer mogelijk
Met 2 experimenten uit de Chw pakt Hulst deze situaties aan.
Artikel 6g
Artikel 6g geldt voor de gehele gemeente en stelt dat voor bepaalde kleine bouwwerken niet langer vooraf een check aan het Bouwbesluit 2012 hoeft plaats te vinden. Dat is voortaan de taak van de initiatiefnemer.
Artikel 6n
Artikel 6n geldt alleen voor de binnenstad. Hierin staat dat bepaalde technische eisen uit het Bouwbesluit 2012 niet gelden in de binnenstad van Hulst. Die eisen gaan vooral over daglichttoetreding en het hebben van een buitenberging.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
De gemeente Hulst maakt gebruik van de experimenten in artikel 6g en 6n van het Besluit uitvoering (Bu) Chw. Doelen van het experiment in artikel 6g zijn minder regels en lagere lasten voor de gemeente én voor de bewoners die een vergunning nodig hebben. Het experiment in artikel 6n voorkomt dat waardevolle historische panden worden gesloopt omdat renovatie en verbouwing onhaalbaar zijn door de eisen uit het Bouwbesluit 2012.
Ervaringen en resultaten
Hulst heeft al even kunnen experimenteren met de nieuwe regelgeving. In de afgelopen periode is artikel 6g 46 keer toegepast, in 21% van de in totaal 218 vergunningaanvragen. Artikel 6n is op het totale aantal van 19 vergunningen nog geen enkele keer toegepast. De gemeente Hulst geeft aan dat de voordelen voor burger en overheid tot nu toe vrij klein zijn. Toch gaat ze voorlopig door met het experiment.
Hulst - Vermindering regeldruk in beeld
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Hulst
- Status
-
9-in werking
- Toelichting
-
Artikel 6g: 46 keer toegepast van in totaal 218 vergunningen (21%)
Artikel 6n: (nog) niet toegepast
- Artikel Chw
- artikel 6g, artikel 6n
- Tranche
- Tranche 14, Tranche 15
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing