Het project Nuland-Oost van de gemeente Den Bosch bestaat uit 2 delen: het herstructureren van bedrijventerrein De Terp. En het bouwen van 275 woningen in de nieuwe wijk De Pelgrimsche Hoeve.
Bestemmingsplan met verbrede reikwijdte
Een recyclingbedrijf op het bedrijventerrein zorgde voor milieuhinder. De gemeente wilde dit bedrijf uitkopen. Normaal moet een bedrijf eerst worden gesaneerd voordat er een bestemmingsplan met woningbouw kan komen. Daarom heeft de gemeente een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte gemaakt. Hierdoor is het mogelijk om al vóór de sanering te beginnen met het bouwen van woningen. En op de dag dat het plan is vastgesteld, is ook een koopovereenkomst met het bedrijf gesloten. Dat zorgde ervoor dat het bedrijf op tijd verdwijnt van het terrein.
Stand van zaken
Eind 2014 is begonnen met de bouw van de woningen. 3 fases van de ontwikkeling van De Pelgrimsche Hoeve zijn nu afgerond. In totaal zijn 120 woningen gebouwd. Er zijn geen problemen rondom stikstof. De bouw van de woningen is ontzettend snel gegaan.
Volgende stappen
De vierde en vijfde fase van de ontwikkeling van De Pelgrimsche Hoeve zijn nu in voorbereiding. Ook worden er gronden aangekocht. Dit is alleen voor de bouw van woningen.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
Door de Crisis- en herstelwet (Chw) kon de gemeente al beginnen met het ontwikkelen en plannen van woningbouw, terwijl er eigenlijk nog milieuhinder was van het recyclingbedrijf.
Zonder de Chw moest de gemeente hiermee namelijk wachten totdat het bedrijf gesaneerd was. Dat zorgde lange tijd voor een patstelling. Het bedrijf wachtte de initiatieven van de gemeente af. Er kwam pas beweging toen er nieuwe mogelijkheden kwamen door de Chw. Daardoor kon op de dag van vaststelling van het bestemmingsplan, ook een koopovereenkomst met het recyclingbedrijf worden gesloten. Het bedrijf zal daardoor op tijd vertrekken.
Zonder de Chw was de vaart waarschijnlijk niet in het proces gekomen. En was het bestemmingsplan niet vastgesteld, terwijl het recyclingbedrijf nog in bedrijf was.
Ervaringen en resultaten
- De gemeente schat in dat het project 2 jaar sneller is uitgevoerd dan normaal. Dat geeft ook een fors financieel voordeel. Dat komt door de grondrente. De Chw hielp ook bij het saneren van een bedrijf en zorgt voor een samenhangende ontwikkeling van het gebied.
- De Chw was het 'breekijzer' in de onderhandeling met het bedrijf. Dat de minister het gebied aanwees tot ontwikkelingsgebied, bevestigde dat de gemeente 'goed bezig was'. Dit gaf ook naar het bedrijf het signaal dat de gemeente nu echt stappen zou zetten. De gemeente rondde de procedure daarna netjes af.
- Ook bij de uitwerking van het woongebied en herstructurering van het bedrijventerrein, zorgt de Chw voor een positieve bijdrage. Door de Chw is namelijk een onnodige procedure tegen het uitwerkingsplan voorkomen.
- Nutsbedrijven leggen geen voorzieningen aan als er nog geen afnemers bekend zijn. Dit betekent dat de gemeente de kavels niet bouwklaar kan leveren. Hierdoor stokt de verkoop. Dit zorgt voor vertraging en extra kosten.