Via zonneparken en windmolens wordt duurzame energie opgewekt. Dit heet ook wel groene energie. Die energie is veel beter voor ons milieu dan bijvoorbeeld energie uit aardgas of steenkool. Daarom wil de gemeente Heerhugowaard het voor de bedrijven gemakkelijker maken om duurzame energie te gebruiken.
Situatie
Heerhugowaard wordt wel eens de Stad van de Zon genoemd. Dit komt mede door een groot zonnepark, waarmee duurzame energie wordt opgewekt. Dit zonnepark levert stroom voor een groot deel van het bedrijventerrein De Vaandel, waar duurzaam ondernemen centraal staat. De gemeente Heerhugowaard helpt hierbij. Onder meer door het zonnepark vrij te stellen van een vergunning. Dit scheelt veel administratief werk.
Stand van zaken
Er is binnen de gemeente een zonneveld met een oppervlakte van ongeveer 10 ha gerealiseerd (De Vaandel Noord). Het gaat hier om de herontwikkeling van een uit de markt genomen bedrijventerrein naar een zonnepark. Het toepassen van de mogelijkheden van de Crisis- en herstelwet (Chw), is 1 van de opties die onderzocht worden om het zonnepark te realiseren.
Volgende stappen
Het experiment blijven gebruiken als de looptijd wordt verlengd naar 30 jaar (20e tranche Bu Chw).
Waarom de Crisis- en herstelwet?
Als je zonnepanelen op je dak wilt leggen, heb je meestal geen vergunning nodig. Maar bedrijven op open terreinen moeten wél een vergunning aanvragen. Dit kost tijd en geld. Bedrijventerrein De Vaandel Noord heeft een zonnepark van 10 hectare (ongeveer 20 voetbalvelden groot). Dit is voor de komende 15 jaar vrijgesteld van een vergunning. De gemeente wil deze termijn langer maken. De Vaandel Noord heeft dan voor de komende 30 jaar geen vergunning nodig voor de zonnepanelen. Dit scheelt veel papierwerk en kosten. Dat is een voordeel voor het bedrijventerrein, voor de gemeente en voor het milieu.
Zie ook
Een ander project in Enschede dat gebruik maakt van de Crisis- en herstelwet:
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Heerhugowaard
- Status
-
9-in werking
- Artikel Chw
- artikel 7j
- Tranche
- Tranche 9
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing