De gemeente Harderwijk wil een duidelijke regeling voor de fysieke leefomgeving voor het hele grondgebied. Opgedane ervaring op kleinere schaal komt daarbij goed van pas. Voor het ontwerp-bestemmingsplan met verbrede reikwijdte werkt de gemeente bijvoorbeeld samen met 4 sportclubs. Ook werkt Harderwijk aan een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor de woonwijk Stadsdennen. Tot slot experimenteert Harderwijk bij nieuwe woningen met een strengere energieprestatiecoëfficiënt (EPC).
Situatie
Harderwijk is in deelprojecten al flink aan het oefenen met de Omgevingswet. Dit is mogelijk door de Crisis- en herstelwet (Chw). De Chw biedt namelijk ruimte om open normen en milieuregels toe te voegen aan het bestemmingsplan. De gemeente wil uiteindelijk een duidelijk, maar flexibel bestemmingsplan voor het hele grondgebied. Hierin komen ook regels uit gemeentelijke verordeningen en afspraken om de duurzaamheidsdoelen te halen. Het bestemmingsplan wordt hiermee een voorloper van het omgevingsplan.
Deelprojecten
Een van de deelprojecten is het bestemmingsplan ‘Chw Open Club’, dat de gemeente samen met 4 sportclubs in het leven heeft geroepen. Door dit plan kunnen sportclubs initiatieven ontwikkelen buiten de sportactiviteiten om. Ook in de woonwijk Stadsdennen experimenteert Harderwijk met een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. Dit plan kan straks gebruikt worden voor meer wijken. En dat het de gemeente ernst is op het gebied van duurzaamheid, blijkt ook uit een experiment met een strengere EPC.
Stand van zaken
Het ontwerp-bestemmingsplan met verbrede reikwijdte Chw Open club (omgevingsplan) is opgesteld. Een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor de woonwijk Stadsdennen is in voorbereiding. Voor het EPC-experiment zijn in de periode maart 2019 tot en met april 2020 ongeveer 160 woningen met een strengere EPC gebouwd. 89 hiervan zijn appartementen en 20 hiervan zijn zorgwooneenheden.
Volgende stappen
Het bestemmingsplan Chw Open Club wordt vastgesteld. En vanuit het bestemmingsplan voor de woonwijk Stadsdennen bouwt de gemeente een omgevingsplan op. Dit omgevingsplan wordt verder uitgebreid met andere woonwijken, de binnenstad, bedrijventerreinen en het buitengebied. Tot er uiteindelijk een plan ligt voor het hele grondgebied.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
De Crisis- en herstelwet (Chw) maakt het mogelijk dat de gemeente vast vooruit kan lopen op de Omgevingswet. Bijvoorbeeld met het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. Dat helpt initiatiefnemers om een goede en duurzame invulling te geven aan hun percelen. Ook draagt het plan bij aan deregulering door plaatselijke verordeningen op te nemen. Het EPC-experiment loopt vooruit op de maatwerkregels onder de Omgevingswet.
Ervaringen en resultaten
Het experiment met een strenger EPC vonden eigenaren eerst lastig. Ze zaten niet op dure maatregelen te wachten. Inmiddels gaat het beter. Meestal worden er meer zonnepanelen op de woning geplaatst dan nodig is voor die woning. Als er dan toch investeringen nodig zijn in energiemaatregelen, 'dan maar meteen helemaal energieneutraal!'
Harderwijk - Hele grondgebied in beeld
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Harderwijk
- Status
-
3-ontwerp
- Toelichting
-
Het ontwerp-bestemmingsplan Chw Open Club (Omgevingsplan) ligt vanaf eind september 2020 ter inzage. Bestemmingsplan Stadsdennen is in voorbereiding. Het EPC-experiment is in werking.
- Artikel Chw
- artikel 7g, artikel 6p
- Tranche
- Tranche 18
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing