De provincie Noord-Brabant en de gemeente Goirle werken in het gebied Fokmast - Regte Heide aan een bijzonder project. Het is de eerste proeftuin van Nederland waar men aan de slag is gegaan met de Omgevingswet.
Situatie
In het gebied moet een passende en toekomstbestendige oplossing komen voor de verplaatsing van een manege en de uitbreiding van een puinsorteerbedrijf. Tegelijkertijd moeten de natuurwaarden van het nabijgelegen Natura 2000-gebied Regte Heide verbeteren. Zo blijft het gebied aantrekkelijk voor bewoners en bezoekers.
In het gemengde gebied Fokmast in Goirle zullen onder andere een puinbreker, een manege, een gemeentewerf en een golfbaan toekomstbestendig worden ingepast. Tegelijk moeten de natuur- en waterdoelen voor het nabijgelegen natuurgebied Regte Heide behaald worden. Daarbij moeten de belangen van de bestaande gebruikers van het gebied (boeren, hondenclubs, recreanten en bewoners) behartigd blijven.
Doelstellingen
Jarenlang was in deze zone sprake van zulke tegengestelde belangen en knellende regelgeving. Hierdoor ontstond een patstelling. Door nu in de proeftuin gebruik te maken van het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte, krijgt de gemeente de juridische mogelijkheden voor een veel flexibelere planvorming. Bovendien staan er in het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte regels voor een lager energiegebruik en een betere bescherming van het bestaande groen. Een aantal concrete doelstellingen van de proeftuin zijn:
- Het Natura 2000-gebied Regte Heide versterken en verbeteren
- De waterhuishouding in het gebied verbeteren
- Investeren in het circulair maken van de betonindustrie
- Bezoekersinformatie over de natuur geven via de manege, die gaat dienstdoen als infopunt voor het gebied
- Het huidige bedrijventerrein duurzaam afronden
Volgende stappen
- Ter visie leggen voorontwerp bestemmingsplan
- Uitwerking grondstrategie
- Opstellen ontwerp Milieu Effect Rapportage
- In procedure brengen bestemmingsplan en Milieu Effectrapportage
Daarnaast dient een en ander onderling vastgelegd te worden in overeenkomsten.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
Vanwege tegengestelde belangen en knellende regelgeving kwam dit project 15 tot 20 jaar lang nauwelijks van de grond. Door gebruik te maken van het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte krijgt de gemeente de beschikking over juridische instrumenten voor een flexibele planvorming. Ook bevat dit bestemmingsplan regels om het energiegebruik terug te dringen en bestaande groenstructuren beter te beschermen. Artikel 7c van het Besluit Uitvoering Crisis- en herstelwet maakt het mogelijk om eventuele onderzoeken uit te stellen en om flexibele of open normen op te nemen. Daarnaast is een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte een voorwaarde om te mogen experimenteren met de milieueffectrapportage in de geest van de Omgevingswet.
Ervaringen en resultaten
Na jaren van impasse is het project nu weer goed op gang. De gezamenlijk opgestelde visie en het inrichtingsplan zijn zo goed als af. Ze worden verwerkt in het voorontwerpbestemmingsplan, dat vervolgens ter visie kan. Daarna kan men de grondstrategie uitwerken, de ontwerp-milieueffectrapportage opstellen en het bestemmingsplan en de milieueffectrapportage in procedure brengen. Naast deze procedures is het belangrijk voor het succes van het project om de onderlinge afspraken met en tussen de betrokken partijen vast te leggen in overeenkomsten.
Goirle - Fokmast Regte Heide in beeld
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Goirle
- Status
-
2-voorontwerp
- Artikel Chw
- artikel 7c
- Tranche
- Tranche 17
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Van toepassingBekijk het advies
- Innovatie
- Niet van toepassing