Het bedrijventerrein Betonson in Arkel in de gemeente Giessenlanden wordt omgevormd tot een gebied met een groen karakter voor wonen, werken en recreëren. Het wordt geen doorsnee woonwijk, maar een divers woongebied met een dorps karakter.
Bestemmingsplan met verbrede reikwijdte en een EPC van 0
De gemeente heeft een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte gemaakt. Zo’n plan loopt vooruit op het omgevingsplan uit de Omgevingswet. Dat betekent onder meer het volgende:
- het bestemmingsplan gaat over de hele fysieke leefomgeving. Dus ook over natuur, milieu en welzijn. Juist het aspect duurzaamheid is van belang, omdat het gebied een groen karakter moet krijgen.
- er zijn open normen en beleidsregels. Die geven kaders, maar een exacte uitwerking van de regels hoeft pas op het vergunningmoment.
- het instrument bestemmingsplanactiviteit wordt gebruikt. Hierdoor kan de gemeente toetsen of een bepaalde functie wel past bij een locatie.
- het doel is een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van 0 bij de bouw van 258 woningen. Hoe lager de EPC, hoe energiezuiniger een project. Artikel 6p Besluit uitvoering Chw biedt de mogelijkheid om een nog lagere EPC-norm dan 0,2 voor te schrijven en ook af te wijken van de EPC-norm voor andere gebruiksfuncties dan wonen.
Duurzame gebiedsontwikkeling en gezonde leefomgeving
Duurzame ontwikkeling en een gezonde leefomgeving zijn belangrijke onderdelen van het plan. Daarom staat erin hoeveel procent groen, water en speelplekken er minimaal moet zijn.
Ook legt de gemeente in het plan een duidelijke verbinding met het verleden van het gebied. Door de bomenlaan terug te brengen die het gebied vroeger verbond met het landhuis Schoonzicht er vlakbij. En ook door onderdelen van de betonfabriek in het plan terug te laten komen.
Stand van zaken
- Op het ontwerpbestemmingsplan zijn 5 zienswijzen (meningen) ingediend. Deze zienswijzen lijken niet te zorgen voor veel aanpassingen.
- Met de grondeigenaar en ontwikkelende partij is een anterieure overeenkomst (kostenverhaalovereenkomst) gesloten.
- De contractvorming duurde langer dan verwacht, door het karakter van de organische ontwikkeling.
Volgende stappen
Vervolgprocedure vaststellen bestemmingsplan.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
- In 2 van de 4 gebiedsdoelen voor dit plan staat duurzame ontwikkeling centraal. Deze 2 gebiedsdoelen zijn duurzame gebiedsontwikkeling en gezonde leefomgeving
- Om te zorgen voor duurzame ontwikkeling en een gezonde leefomgeving, staat in het plan hoeveel procent groen, water en speelplekken er minimaal moet komen. De Crisis- en herstelwet (Chw) biedt de mogelijkheid om duurzame ontwikkeling op te nemen in het bestemmingsplan en door middel van open normen en beleidsregels hiermee invulling aan te geven bij het verlenen van vergunningen.
- Ook is er een duidelijke verbinding met het verleden, door de bomenlaan terug te brengen die de verbinding vormde met het landhuis Schoonzicht er vlakbij. Die verbinding met het verleden is er ook door elementen van de betonfabriek terug te laten komen.
- De duurzaamheidsopgave gaat verder dan het Bouwbesluit op dit moment voorschrijft: de wens is om te gaan naar EPC = 0. Door de Chw kan er worden afgeweken van het bouwbesluit om een EPC norm van nul te bereiken.
- De projectontwikkeling ging uit van een termijn langer dan 10 jaar, en het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte biedt de mogelijkheid om hiervan af te wijken.
- Tot slot biedt de Chw de mogelijkheid om, vooruitlopend op de Omgevingswet, alvast te oefenen met de mogelijkheden die het omgevingsplan biedt. Waaronder een andere planvorm.
Ervaringen en resultaten
- Het plan is ontstaan door publiek-private buurtsamenwerking. En door Value Engineering-sessies met inwoners, ondernemers, andere overheden en belangstellenden. Dit heeft geleid tot de 4 gebiedsdoelen waarop het plan steunt.
- Een speciale commissie beoordeelt alle ontwerpen per fase. Deze commissie bestaat uit een afvaardiging van 2 personen uit Arkel en Hoogblokland (dorp ernaast), 1 persoon namens de gemeente en 1 persoon namens de ontwikkelaar. De commissie staat onder leiding van een onafhankelijk voorzitter.
- De commissie beoordeelt of het ontwerp voldoet aan het dorpse karakter van het gebied en brengt hierover advies uit.
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Giessenlanden
- Status
-
2-voorontwerp
- Artikel Chw
- artikel 7c, artikel 7p
- Tranche
- Tranche 12, Tranche 17
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing