In de bebouwde kom van Geldrop liggen veel braakliggende (bedrijfs)kavels. De gemeente Geldrop-Mierlo wil deze grond gebruiken om de regionale economie te stimuleren. Daarom krijgen eigenaren en ontwikkelaars de mogelijkheid om initiatieven te ontwikkelen, samen met de huidige eigenaren en bewoners. De gemeente gebruikt hiervoor een nieuw soort, flexibel bestemmingsplan: een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. Hierin verankert de gemeente ook verschillende duurzaamheidsdoelstellingen.
Doelstelling
Nader in te vullen
Stand van zaken
Er is nog niets gedaan aan het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. Wel loopt er een oefentraject op het gebied van werken in de geest van de Omgevingswet. Als dat oefentraject is afgerond, komt misschien het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte aan de beurt.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
De Crisis- en herstelwet (Chw) maakt het mogelijk om voor de gehele bebouwde kom van Geldrop 1 bestemmingsplan met verbrede reikwijdte op te stellen. In dit uitnodigende en flexibele bestemmingsplan komt ruimte voor initiatieven die de regionale economie stimuleren. Bijvoorbeeld op inbreidingslocaties en braakliggende kavels met een bedrijfsbestemming. Het plan zal ook de gemeentelijke duurzaamheidsdoelstellingen verankeren. Daarnaast biedt dit bestemmingsplan de gemeente de kans om te oefenen met innovatieve vormen van participatie.
Ervaringen en resultaten
Het blijkt veel tijd te kosten om anders te gaan werken. De gemeente gaat eerst oefenen met werken in de geest van de Omgevingswet. De aanmelding voor het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte was hiervoor de aanzet. Wanneer het oefentraject is afgerond, gaat de gemeente misschien aan de slag met het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte.
Geldrop-Mierlo in beeld
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Geldrop-Mierlo
- Status
-
1-voorbereiding
- Artikel Chw
- artikel 7c
- Tranche
- Tranche 15
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing