Lasten verlagen en de regeldruk in de bouw verminderen. Dat is het doel van het experiment dat de gemeente Eindhoven nu uitvoert. Dankzij het experiment hoeft de gemeente bij vergunningverlening niet meer voor alle bouwwerken vooraf te beoordelen of ze voldoen aan het Bouwbesluit 2012. Dat wordt overgelaten aan de initiatiefnemer. Het experiment lijkt succesvol.
Situatie
De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) stelt dat gemeenten altijd een bouwtoets moeten uitvoeren. Ook voor kleinere vergunningplichtige standaardbouwwerken. Bijvoorbeeld voor een dakkapel. Maar soms is de aanvrager alleen vanwege een ruimtelijk motief of een welstandsmotief vergunningplichtig. Dan is er geen reden om deze bouwwerken preventief te toetsen aan de bouwtechnische voorschriften.
Dankzij een experiment uit de Crisis- en herstelwet (Chw) kunnen gemeenten de toetsing aan het bouwbesluit in die gevallen voortaan overslaan. De initiatiefnemer van het bouwwerk neemt die verantwoordelijkheid dan op zich. Het levert een snellere vergunningverlening op, én lastenverlichting aan de kant van de gemeente. In Eindhoven loopt het experiment sinds 2019.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
Het experiment maakt het mogelijk om af te wijken van de Wabo door de verplichte bouwtoets buiten werking te stellen. Het doel daarvan is de regeldruk in de bouw te verminderen, wat in lijn is met de Omgevingswet.
Ervaringen en resultaten
Zoals verwacht werkt het experiment goed. Voor de beeldvorming: in 2019 is het toegepast bij 53 omgevingsvergunningen van de in totaal 340 vergunningen die in aanmerking kwamen. Vanwege de bemoedigende resultaten loopt deze proef in ieder geval door tot 1 januari 2021.
Zie ook
Andere projecten in Eindhoven die gebruik maken van de Crisis- en herstelwet:
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Eindhoven
- Status
-
9-in werking
- Toelichting
-
Het experiment is in 2019 toegepast bij 53 omgevingsvergunningen van de in totaal 340 vergunningen die voor het experiment in aanmerking zouden komen.
- Artikel Chw
- artikel 6g
- Tranche
- Tranche 5
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing