In The Green Village, op de campus van de TU Delft, experimenteren studenten en bedrijven met duurzame innovaties. Ze werken er niet alleen aan het technische aspect van innoveren, maar nemen ook sociale en beleidsmatige kanten mee in de ontwikkeling. Bovendien is het een voorwaarde het innoveren op een veilige manier verder te kunnen ontwikkelen. Vooral vanwege de ligging van The Green Village (op de campus en bij een woonwijk) is dat essentieel. Op zoek naar een plan dat bij al die wensen past.
Situatie
The Green Village is een experimententerrein voor duurzame innovaties op de campus van de TU Delft. Kennisinstellingen en bedrijven kunnen er innovaties onderzoeken, testen en ontwikkelen. Innovaties die bijdragen aan de transitie naar een duurzame samenleving en aan een circulaire economie. Denk aan experimenten voor:
- duurzame energievoorziening
- energieneutrale woningen
- water
- vervoer
- nieuwe duurzame bouwmaterialen
- innovaties in de intelligente buitenruimte
Regelgeving
The Green Village wil de invoering van duurzame innovaties overal in de samenleving versnellen. Daarom richt ze zich niet alleen op de techniek. Maar ook op een snelle sociale omarming van innovaties, het ontwikkelen van de business cases en het aanpassen van regelgeving. Regelgeving gaat namelijk meestal uit van bestaande technologie. Zo wordt het regelmatig een belemmering voor een snelle toepassing van innovaties. The Green Village betrekt beleidsmakers en de wetgever al vroeg bij een innovatie. Zo kan het ontwikkelen van regelgeving gelijk oplopen met het ontwikkelen en testen van de technologie. In een Omgevingsplan moet een goede balans tussen die beide doelen worden gevonden.
Stand van zaken
Het experiment wordt opgenomen in het omgevingsplan van Delft.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
Een bestemmingsplan volgens de Crisis- en herstelwet (Chw) is flexibel. Het geeft ruimte om innovaties die nu nog niet bekend zijn, snel te kunnen testen. Tegelijkertijd moet het omgevingsplan de leefomgeving beschermen. Die uitgangspunten sluiten aan bij het 'dubbele doel' van de Omgevingswet:
- Ruimte bieden aan ontwikkelingen en innovatie.
- Het beschermen van de leefomgeving en de omgevingskwaliteit.
In het bestemmingsplan van The Green Village nemen milieunormen om de gebruiksruimte van het experimententerrein te begrenzen een belangrijke plaats in. De bestemmingsplanactiviteit maakt het mogelijk om een vergunningplicht in te voeren voor risicovolle experimenten waarbij toetsing vóóraf een meerwaarde heeft.
Ervaringen en resultaten
Het ontwikkelen van deze opgave is complex. Daarom kost het project meer tijd dan aanvankelijk gedacht. Maar de ervaringen die Delft opdoet met een Omgevingsplan voor The Green Village, zijn dat waard. De gemeente kan ze later gebruiken voor één Omgevingsplan en 1 participatie-aanpak voor heel Delft.
Zie ook
Andere projecten in Delft die gebruik maken van de Crisis- en herstelwet:
Delft - The Green Village in beeld
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Delft
- Status
-
2-voorontwerp
- Artikel Chw
- artikel 6m
- Tranche
- Tranche 12
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing