Delft experimenteert met de Crisis- en herstelwet (Chw). Dankzij Chw kan ze de toetsing aan het Bouwbesluit bij veel kleine bouwwerken voortaan overslaan. Waar mogelijk ziet de gemeente nu dus af van de bouwkundige toets. Zo verloopt de vergunningprocedure eenvoudiger en sneller. Het zorgt voor minder regeldruk en lagere lasten.
Situatie
Gemeenten toetsen veranderingen aan bouwwerken aan het Bouwbesluit 2012. Voor sommige kleine bouwwerken is een vergunning nodig, voor andere niet. De gemeente Delft merkt dat inwoners moeite hebben met dat onderscheid. Vooral bij kleine bouwwerken. Dankzij een experiment uit de Chw kan ze de toetsing aan het Bouwbesluit voortaan bij veel kleine bouwwerken overslaan. Dat levert een snellere vergunningverlening op voor de aanvrager, én lastenverlichting aan de kant van de gemeente.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
Delft kan dankzij dit experiment afwijken van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Hierdoor kan de gemeente de verplichte bouwtoets vooraf bij veel kleine bouwwerken achterwege laten. Het doel daarvan, de regeldruk in de bouw verminderen, is in lijn met de Omgevingswet.
Ervaringen en resultaten
In 2020 heeft Delft voor 30 van de 296 vergunningen dit experiment toegepast. De gemeente verlengt de proef in ieder geval tot 1 januari 2021.
Zie ook
Andere projecten in Delft die gebruik maken van de Crisis- en herstelwet:
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Delft
- Status
-
9-in werking
- Artikel Chw
- artikel 6g
- Tranche
- Tranche 5
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing