De Spoorzone in Culemborg is een oud bedrijventerrein en voormalige stortplaats. De gemeente wil dit gebied stapsgewijs ontwikkelen tot een aantrekkelijke stationsomgeving. Zo komen er winkels, een hotel, horeca en andere voorzieningen.
Bestemmingsplan met verbrede reikwijdte
De gemeente Culemborg heeft een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte gemaakt. Zo’n plan loopt vooruit op het omgevingsplan uit de Omgevingswet. Het bestemmingsplan geldt 20 jaar. Hierdoor kan de gemeente het gebied organisch – flexibel en stapsgewijs – ontwikkelen. De gemeente heeft ook een beeldkwaliteitsplan gemaakt. Vergunningen moeten voldoen aan de regels uit dit plan.
Stand van zaken
De gemeente optimaliseert het bestemmingsplan. Ook is er een nieuwe visie voor het stationsgebied in de maak. Bij deze visie horen verschillende projecten die voor een levendige omgeving moeten zorgen. Zo moet er ruimte komen voor recreatie en kleinere winkels.
Volgende stappen
De supermarkt moet nog steeds worden gerealiseerd. Daarnaast maakt de gemeente een nieuwe visie voor het hele gebied. Binnen deze visie vallen weer verschillende andere projecten om te zorgen voor een levendige omgeving (recreatie, kleinere winkels, diensten). Ook is het gebied 1 van de pilotprojecten geworden bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het gaat dan om 81 vergelijkbare gebieden die gelden als knooppunt waar wordt gewerkt aan de veiligheid.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
De gemeente Culemborg gebruikt maar 1 mogelijkheid van de Crisis- en herstelwet (Chw) om af te wijken van wet- en regelgeving: de verlengde geldigheidsduur van het bestemmingsplan. In plaats van 10 jaar, is dat nu 20 jaar. Verwacht wordt dat maar 10 jaar nodig is. Maar dit is afhankelijk van de marktontwikkelingen en particuliere initiatiefnemers. Verder is er een beeldkwaliteitsplan opgesteld, waaraan een omgevingsvergunning moet voldoen. De andere mogelijkheden die de Chw biedt om van wet- en regelgeving af te wijken, gebruikt de gemeente niet. Het stationsgebied is in milieuhygiënisch opzicht namelijk goed inpasbaar.
Ervaringen en resultaten
Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte zorgt er onder meer voor dat de gemeente het gebied organisch kan ontwikkelen. Ook draagt het plan bij aan toekomstbestendige maatregelen voor de bereikbaarheid rond de Spoorzone.
Projectleider Bouke Vellinga over de Spoorzone
Tussen 2009, de tijd dat voor het huidige bestemmingsplan Spoorzone-West de eerste schetsen werden gemaakt, en nu is er veel veranderd in het denken over en het functioneren van stationsgebieden in Nederland. In plaats van enkel een vertrek of aankomstpunt voor de trein te zijn, zijn stations steeds meer knooppunten waar gewerkt, gewoond en verbleven wordt.
Culemborg ondervindt ook deze toenemende druk op het stationsgebied. Er zijn meerdere initiatieven en kansen in de stationsomgeving (oost- en westzijde), die vragen om een samenhangende en integrale visie op de toekomst. Met als doel een levendige, duurzame en toekomstbestendige stationsomgeving. Daarom werkt de gemeente Culemborg aan een overkoepelende visie hierop. Onlangs was er een werksessie met de raadscommissie over de uitgangspunten, welke kansen de stationsomgeving zou kunnen bieden en wat de gemeente Culemborg hiervan nader gaat onderzoeken.
Daarnaast werkt de gemeente Culemborg mee aan enkele concrete ontwikkelingen in dit gebied. Zo werkt de gemeenten mee aan het plan Spoorzone-West, dat zich richt op de bouw van een Albert Heijn en de zoektocht naar aanvullende functies die binnen het bestaande bestemmingsplan passen.
Een andere opgave betreft het station zelf. De verwachte groei van het reizigersvervoer in de komende jaren betekent uiteraard wat voor de stations in Nederland. Om hierover een helder beeld te krijgen gaat Prorail samen met andere partijen, zoals het Rijk, regio’s en gemeenten, in 2020 onderzoeken uitvoeren hoe stations aangepast moeten worden. Zo ontstaat een gezamenlijk beeld van de opgaven. Dit vormt de basis voor mogelijke maatregelen.
(bron: lokale krant Culemborg)
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Culemborg
- Status
-
6-onherroepelijk
- Artikel Chw
- artikel 7c
- Tranche
- Tranche 7
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing