Situatie
De sociaal zwakke en weinig gedifferentieerde woonwijk Bongerd Wingerd in Capelle aan den IJssel wordt getransformeerd naar een diverser gebied dat intensiever wordt gebruikt. Portiekflats worden gesloopt of vernieuwd. En er worden woningen van een hogere prijscategorie gebouwd. Bewoners en ondernemers worden uitgenodigd om zelf met initiatieven te komen. In het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte worden open normen gesteld om meer ruimte te bieden voor deze initiatieven.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
Vooruitlopend op de komst van het omgevingsplan en de Omgevingswet, kan de gemeente experimenteren met het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. Dit bestemmingsplan is een experiment dat mogelijk is door de Crisis- en herstelwet (Chw). Binnen dit experiment mag worden afgeweken van een aantal wetten en besluiten. In Capelle aan den IJssel moet dit de transformatie van de woonwijk Bongerd Wingerd mogelijk maken. Het stelt bewoners en ondernemers in staat om zelf met initiatieven te komen. En met regels over de fysieke leefomgeving, ontstaat een kader voor de beoordeling van die initiatieven. Het bestemmingsplan draagt hiermee bij aan maatschappelijke doelen, zoals sociale cohesie, duurzaamheid en gezondheid.
Ervaringen en resultaten
Het proces loopt achter op de planning vanwege de complexe opgave. Het krijgen van Intern draagvlak vraagt meer tijd dan was verwacht. Ook is er meer tijd genomen voor participatie.
Capelle aan den IJssel - Bongerd Wingerd in beeld
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Capelle aan den IJssel
- Status
-
1-voorbereiding
- Artikel Chw
- artikel 7c
- Tranche
- Ministeriele regeling 1
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing