Brielle en Westvoorne trekken samen op: voor hun vergelijkbare buitengebieden maken ze samen nieuwe bestemmingsplannen. Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte past goed bij dit initiatief.
Situatie
De gemeenten Brielle en Westvoorne staan in grote lijnen voor dezelfde situatie in hun buitengebieden. Ze stellen daarom in nauwe samenwerking bestemmingsplannen met verbrede reikwijdte op. De ontwikkelingen in de buitengebieden zijn divers. In de agrarische sector is sprake van schaalvergroting, specialisatie en verbreding. In de glastuinbouw spelen duurzaamheid, waterbeheer en lichthinder.
Verder hebben beide gemeenten te maken met:
- het opnieuw invullen van vrijkomende agrarische bouwvlakken
- het omzetten van agrarische bedrijfswoningen naar ‘gewone’ woningen
- het behoud van cultuurhistorie
- het uitbreiden van recreatieve functies, ruimtelijke klimaatadaptatie en de ontwikkeling van duurzame energieprojecten.
Stand van zaken
Het omgevingsplan Buitengebied Brielle bevat daarom een complete herziening van de bestaande bestemmingsplannen voor het buitengebied. Vlakbij het plangebied, in de gemeente Westvoorne, ligt onder andere een groot deel van het Natura 2000-gebied Voornes Duin. Ook kent het plangebied veel agrarische en andere bedrijfslocaties. Bij de ontwikkelingen in het buitengebied speelt duurzaamheid een belangrijke rol, denk aan:
- Schaalvergroting in de agrarische sector
- Energiegebruik en –levering in de glastuinbouw
- Hergebruik van vrijkomende agrarische bebouwing
- Duurzame energiewinning
- Landschappelijke inpassing en natuurcompensatie
In een omgevingsplan komen deze duurzaamheidsaspecten beter tot hun recht en kunnen ze goed worden geborgd dankzij de verbrede reikwijdte.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
Brielle wilde vooral kennismaken met de Omgevingswet en oefenen met het omgevingsplan. Daarnaast biedt de Crisis- en herstelwet mogelijkheden om onder andere open normen te stellen. Ook participatie is in de gemeente belangrijk, vandaar dat er een participatiebeleid is. Dit zorgt dat mensen vooraf op de hoogte zijn van plannen en geeft meer duidelijkheid over indieningsvereisten. Ook initiatiefnemers weten direct waar ze aan toe zijn en welke stukken ze moeten aanleveren.
Ervaringen en resultaten
Het Omgevingsplan Buitengebied Brielle is Omgevingswet 2022-proof en de gemeente merkt dat het participatiebeleid goed aanslaat. De systematiek van het plan is meer ontwikkelingsgericht dan de oude bestemmingsplannen, en bestaande planologische rechten en mogelijkheden zijn erin verwerkt. Ook is het beleidskader uit de omgevingsvisie Landelijk gebied uit 2016 eraan gekoppeld. Daarmee wil Brielle bijdragen aan een flexibeler gebruik van het buitengebied, binnen de kaders die in de omgevingsvisie Landelijk gebied zijn vastgelegd.
Het omgevingsplan (bestemmingsplan met verbrede reikwijdte) is 28 januari 2020 vastgesteld, maar nog niet onherroepelijk. Er zijn vier beroepen en een voorlopige voorziening ingesteld. De voorlopige voorziening is afgewezen, wel is er geoordeeld dat een bepaling in het plan moet worden aangepast. Op dit moment wacht de gemeente de uitkomst van de beroepen af.
Zie ook
Een ander project in Brielle dat gebruik maakt van de Crisis- en herstelwet:
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Brielle en Westvoorne
- Status
-
4-vastgesteld
- Artikel Chw
- artikel 7c
- Tranche
- Tranche 14
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Van toepassingBekijk de uitspraak
- Mer
- Van toepassingBekijk het advies
- Innovatie
- Niet van toepassing