Het Sloegebied ligt aan de oever van de Westerschelde. Samen met de Kanaalzone in Terneuzen is het een zeehaven van nationaal belang. De provincie Zeeland en de gemeenten Borsele en Vlissingen willen dat de haven nog aantrekkelijker wordt als vestigingsplaats voor bedrijven. Ook willen ze de haven verduurzamen. Minder geluidhinder en minder stikstofuitstoot moeten daarvoor zorgen.
Bestemmingsplan met verbrede reikwijdte
Vanwege de stikstofproblematiek is het plan aangemeld als Crisis- en herstelwetexperiment. In Zeeland is heel weinig stikstofruimte. Daarom zijn verschillende milieuaspecten aangepast in het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte, de voorloper van het omgevingsplan uit de Omgevingswet. Hierdoor kan niet 1 bedrijf alle stikstofruimte opeisen. Ook staan er regels over geluid in het bestemmingsplan. Deze moeten ervoor zorgen dat het geluid in de haven beter wordt verspreid.
Volgende stappen
Er wordt een planologisch kader opgesteld voor het afgeven van vergunningen. In de ruimtelijk context is nog niet veel gebeurd, dit is marktafhankelijk.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
Om te zorgen voor een duurzame ruimtelijke en economische ontwikkeling, moeten de samenwerkende overheden de instrumenten hebben om de milieugebruiksruimte te optimaliseren. Door het Sloegebied aan te wijzen tot ontwikkelingsgebied volgens artikel 2.2 van de Crisis- en herstelwet (Chw), kunnen de gemeenten Borsele en Vlissingen een zonebeheersysteem voor geluid opnemen in de bestemmingsplannen-plus. Het bestemmingsplan geeft dan juridisch houvast voor de verdeling van de beschikbare geluidruimte: een optimale verdeling over de bedrijven binnen het havenindustriegebied, zonder dat de belasting voor de omgeving toeneemt. Ook kunnen ze in het bestemmingsplan-plus een regeling opnemen rond stikstofdepositie. Hierdoor kan de milieugebruiksruimte geoptimaliseerd worden.
Ervaringen en resultaten
Het plan was aangemeld als experiment vanwege de PAS-problematiek. In Zeeland is heel weinig stikstofruimte. En om te voorkomen dat in de haven 1 bedrijf alle ruimte opeist, is het bestemmingsplan aangepast op verschillende milieuaspecten. Alleen de problematische aanpak stikstof is onderuitgehaald. In eerste instantie hebben we verkregen wat we voor ogen hadden, maar in de praktijk zien we nog niet veel verandering.
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Borsele
- Status
-
4-vastgesteld
- Artikel Chw
- artikel 7c
- Tranche
- Tranche 11
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Van toepassingBekijk het advies
- Innovatie
- Niet van toepassing