De detailhandel in het centrum van Bodegraven loopt terug. Hierdoor wordt het centrum ook minder aantrekkelijk als verblijfsgebied. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk wil het dorpshart weer vitaal maken door het centrumgebied te verkleinen. Hierbij wil de gemeente investeren in duurzaamheid en klimaatadaptatie. De gemeente gebruikt hiervoor een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte.
Volgende stappen
Een ontwerp-bestemmingsplan ter inzage leggen.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
De gemeente wil haar centrumvisie verankeren in een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. Dit bestemmingsplan is 1 van de instrumenten van de Crisis- en herstelwet (Chw). Het heeft meer mogelijkheden voor transformatie van functies dan een traditioneel bestemmingsplan. De gemeente wil het voorzieningenniveau in stand houden en tegelijk kansen benutten voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van centrummanagement en duurzaamheid. Duurzaamheid wordt in het bestemmingsplan beloond met ruimere bouwmogelijkheden. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om energiezuinige initiatieven. Of de bouw van een (mini)windturbine.
Ervaringen en resultaten
De gemeente heeft een aantal zaken onderzocht om op te nemen. Bijvoorbeeld dat er via een melding maximaal 40 extra woningen zijn toegestaan binnen het plangebied. Het onderzoek om dit rechtstreeks mogelijk te maken was te complex (parkeercapaciteit, type woningen, akoestisch onderzoek) er verschilde te veel per deelgebied.
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Bodegraven-Reeuwijk
- Status
-
2-voorontwerp
- Artikel Chw
- artikel 7c
- Tranche
- Tranche 1
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing