De gemeente Beverwijk wil nieuwe woningen bouwen in Wijk aan Zee. Dit dorp ligt bij het Noord-Hollands Duinreservaat, een Natura 2000-gebied. Bij de bouw van de woningen moet de gemeente dus rekening houden met de natuur eromheen.
Bestemmingsplan met verbrede reikwijdte
De gemeente Beverwijk heeft een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte gemaakt. Zo'n plan is de voorloper van het omgevingsplan uit de Omgevingswet. In het plan staat wat geschikte bouwlocaties zijn. Daarbij wordt onder meer rekening gehouden met het beschermde dorpsgezicht van Wijk aan Zee, de beeldkwaliteit in het gebied en de hoge stikstofuitstoot in de omgeving.
Volgende stappen
Er wordt op dit moment onder andere gewerkt aan de bouw van woningen.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
- Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte maakt het mogelijk dat de gemeente tijdelijk kan afwijken van bepaalde regels.
- Het plan is aangewezen als Crisis- en herstelwetpilot. Hierdoor kan de gemeente ervoor zorgen dat bepaalde ontwikkelingen in het gebied niet strijdig zijn met het Europese natuurbeschermingsrecht.
- Het plan heeft een looptijd van 20 jaar. Hierdoor kan de gemeente het gebied stapsgewijs (organisch) ontwikkelen. En in sommige gevallen onderzoek doen in de fase van vergunningverlening.
Ervaringen en resultaten
De randvoorwaarden, ambities en criteria van de omgevingsvergunning voor de bestemmingsplanactiviteit zijn niet altijd duidelijk voor initiatiefnemers en plantoetsers.
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Beverwijk
- Status
-
6-onherroepelijk
- Artikel Chw
- artikel 7c, artikel 2
- Tranche
- Tranche 14
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Van toepassingBekijk het advies
- Innovatie
- Niet van toepassing