De gemeente Appingedam kampt met aardbevingsproblematiek. In een nieuw bestemmingsplan wil ze (monumentale) gebouwen versterken en meteen verduurzamen. Ook zijn er wensen om nieuw woongebied te ontwikkelen. Een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte kan voor al deze plannen 1 uitkomst bieden.
De aardbevingen vragen om versterking van monumenten en andere gebouwen in Appingedam. De versterking van die gebouwen biedt meteen kansen voor verduurzaming. Tot slot zijn er wensen voor een nieuw woongebied op het terrein waar vroeger een kartonfabriek gevestigd was. Met de huidige wet- en regelgeving zou voor elk versterkingsproject een aparte procedure nodig zijn. De gemeente streeft nu naar een actueel en flexibel plan dat diverse doelen in 1 keer kan dienen.
Waarom de Crisis- en herstelwet?
Door de Crisis- en herstelwet (Chw) kan een gemeente vooruitlopen op de Omgevingswet. De gemeente Appingedam doet dit door een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte op te stellen. In dit bestemmingsplan komen over de hele fysieke leefomgeving. Ook kan de gemeente instrumenten gebruiken die de flexibiliteit in het plangebied vergroten. Bijvoorbeeld de bestemmingsplanactiviteit en open normen.
Het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte:
- voorkomt dat voor elk versterkingsproject een aparte ruimtelijke procedure nodig is
- voegt de bestaande regels voor monumentale panden overzichtelijk samen
- biedt ruimte voor duurzaamheid en de organische ontwikkeling van een nieuw woonlandschap
Ervaringen en resultaten
Inmiddels is het ontwerpbestemmingsplan voor Appingedam gepubliceerd. Wel loopt het proces achter op de planning. De opgave is complex en de prioriteit ligt soms ergens anders. Bovendien kost experimenteren nu eenmaal tijd.
Appingedam in beeld
Thema
Algemeen
- Type overheid
-
Gemeente
- Overheid
-
Appingedam
- Status
-
3-ontwerp
- Artikel Chw
- artikel 7c, artikel 7w
- Tranche
- Tranche 12, Ministeriele regeling 5
Kenmerken
- Jurisprudentie
- Niet van toepassing
- Mer
- Niet van toepassing
- Innovatie
- Niet van toepassing